Šestnásťročným deťom tak ľahko vymyjete mozog, zúfa si Markéta Šichtařová. A tie nezmysly, že dokážu lepšie rozpoznať fake news...

14.05.2019 | 07:51
  14
České politické hnutie Starostové a nezávislí (STAN) má už nejaký čas za predsedu Víta Rakušana, ktorý prišiel s jedným pozoruhodným nápadom. Ekonómku Markétu Šichtařovú ním priamo vydesil.

Poslanec Vít Rakušan a jeho kolegovia z hnutia STAN majú pocit, že by v Česku mali mať možnosť voliť už šestnásťroční občania. Markéta Šichtařová dala na blogu iDnes.cz najavo, že ju tento nápad v podstate vydesil. Nechápe totiž, ako niekto mohol prísť s tým, že mladí ľudia môžu rozhodovať, či si budú ničiť život pitím alkoholu a fajčením až v osemnástich rokoch – ale ničiť život iným vo voľbách by mohli už od šestnástich rokov.

Podľa Šichtařovej sa však jedno vysvetlenie ponúka. Politici dobre vedia, že so šestnásťročným človekom sa dá manipulovať ľahšie ako napríklad so štyridsaťročným.

„Je to priehľadná snaha ľavice získať namiesto voličov ľahko manipulovateľné ovečky. Bez dostatočných skúseností, s klasickým mladistvým rovnostárskym zapálením. Tieto deti sa ľahko spracujú a vymyje sa im propagandou mozog,“ napísala Šichtařová.

„Prieskumy jasne hovoria, že strany, ktoré podporujú tento návrh, nemajú veľa priaznivcov medzi staršími ročníkmi, ale medzi mladými. Možno by mohli návrh doviesť k dokonalosti, ak by ako správni ,pokrokári‘ prišli s návrhom, že sa obmedzí právo hlasovať ľuďom nad šesťdesiat. Ukazuje sa totiž, že čím je človek starší, tým je konzervatívnejší, a to sa týmto stranám nehodí do krámu,“ pokračovala dáma.

Zástancovia mladých voličov môžu namietať, že seniori sú dementní a že rozhodujú o životoch, ktoré sami žiť nebudú. Jedného dňa predsa opustia tento svet, zatiaľ čo šestnásťroční ľudia tu budú ešte dlho. Lenže tu sa patrí dodať, že s mladými ľuďmi sa dá často ľahko manipulovať, čoho si boli vedomí už komunisti a o to vehementnejšie presadzovali heslo „mladosť má zelenú“, prípadne „mladosť vpred“.

„Asi takto: ak niekto tvrdí, že mladí rozpoznajú fake news lepšie ako napríklad štyridsiatnici, potom sám zrejme fake news naletel. Prieskum programu Jeden svět z roku 2018 totiž ukázal, že zhruba polovica z tisícky študentov nedokázala rozoznať komerčné oznámenie od spravodajského. Ako by potom dokázali rozoznať skutočnú správu od lživej?“ spýtala sa ekonómka.

Politici síce hovoria, že by sa mali deti v škole učiť počítačovej gramotnosti, mediálnej gramotnosti, ale Šichtařová má obavy, či nepôjde skôr o „politické školenie mužstva“ známe z čias komunistických vládcov – kde sa deti budú učiť skôr to, ktoré weby sú naklonené prezidentovi Zemanovi a nemali by sa čítať, ktoré weby sú naklonené predsedovi vlády Andrejovi Babišovi (ANO) a nemali by sa čítať, a podobne.

Šichtařová sa skrátka obáva, že o českej politickej reprezentácii budú rozhodovať deti, čo je problém. Mladí ľudia sú totiž často presvedčení, že vedia všetko najlepšie. V skutočnosti by sa mali ešte veľa učiť, aby vstrebali množstvo faktov, lenže sami si to nemyslia. A ľavicovo-liberálni politici to podľa Šichtařovej zneužívajú.

Ak chcú politici prilákať k volebným urnám viac voličov, dospelých voličov, ktorým to dnes nestojí za to, aby išli voliť, museli by ich niečím zaujať.

„Keď som bola násťročná, politiku som hltala. Politici totiž niečo robili. Transformovali ekonomiku. Poznala som všetkých ministrov, žiadna televízna debata mi neunikla. Dnes ma televízne debaty nezaujímajú, pretože sú o ničom. Sú len o propagande šírenej vopred dobre vybranými hosťami. Že by sa v nich objavil niekto skutočne zaujímavý, je asi také pravdepodobné, ako že by sa Václav Havel objavil v diskusnej debate v televízii v roku 1988,“ poznamenala Šichtařová.

Celý komentár nájdete na webe iDnes.cz.

Zdroj: parlamentnelisty.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti