Šestica krajín EÚ si rozdelí 141 migrantov z lode Aquarius

14.08.2018 | 17:27
  0
Loď Aquarius, ktorú prevádzkujú humanitárne organizácie SOS Méditerranée a Lekári bez hraníc (MSF), čaká na povolenie na zakotvenie od minulého piatku.

Šestica krajín Európskej únie, vrátane Španielska, Portugalska a Francúzska, sa dohodla na rozdelení 141 migrantov, ktorí sú od piatku na palube záchranárskej lode Aquarius. Napísal to denník El País s odvolaním sa na zdroje v španielskej vláde.

Španielsko má na základe dohody prijať 60 utečencov. Portugalská vláda predtým oznámila, že prijme 30 z celkom 244 migrantov na palube Aquarius a ďalších plavidiel nachádzajúcich sa teraz pri Malte.

Loď Aquarius, ktorú prevádzkujú humanitárne organizácie SOS Méditerranée a Lekári bez hraníc (MSF), čaká na povolenie na zakotvenie od minulého piatku, kedy pri líbyjských brehoch vzala na palubu 141 migrantov. Približne polovicu z nich tvoria osoby mladšie ako 18 rokov.

Okrem Španielska majú teraz s migrantmi na lodi humanitárnych pracovníkov pomôcť tiež Portugalsko a Francúzsko. Zvyšné tri strany novej dohody zdroj denníka El País nemenoval.

Miesto na zakotvenie v utorok Aquariusu na twitteri ponúkol premiér Katalánska Quim Torre. Navrhol katalánske prístavy Palamós, Vilanova alebo Sant Carles de la Ràpita. „Katalánsko bude vždy miestom, ktoré prijíma,“ napísal Torre. Vo Francúzsku sa v podobnom duchu vyjadrili riaditeľ prístavu Sète na juhu krajiny a predseda korzického zákonodarného zboru Jean-Guy Talamone.

Zdroj: ČTK


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti