Sen o normálnom lete s koncertami, otvorenými kúpaliskami, hotelmi, barmi a reštauráciami sa môže stať skutočnosťou, myslí si vedec Čekan

12.04.2021 | 16:12
  25
Vedec Pavol Čekan tvrdí, že ak sa pozitívny trend udrží aj tento týždeň, môžeme otvárať niektoré prevádzky.

Sen o normálnom lete s otvorenými kúpaliskami, koncertami, hotelmi, gastro prevádzkami, športoviskami či dovolenkami môže byť skutočnosťou, hovorí biochemik Pavol Čekan. 

Klesajúce čísla hospitalizovaných sú podľa neho vynikajúce správy, ktoré indikujú ústup pandémie na Slovensku. 

Čekan poukazuje na to, že ubúda aj počet pacientov na pľúcnych ventiláciách, ktorých je aktuálne 297. V súčasnosti leží v slovenských nemocniciach v súvislosti s koronavírusom 2 456 ľudí.

Počas posledných 11 dní klesol počet hospitalizovaných o vyše 500. V prvý aprílový deň hlásili nemocnice vyše 3-tisíc pacientov. 

"Ak sa trend udrží, môžeme otvárať"

Optimizmus Čekana pramení aj z klesajúceho sedemdňového priemeru pozitívnych testov. To všetko sú podľa neho výborné správy. 

"Dôvodov môže byť hneď niekoľko: poctivé dodržiavanie karanténnych a lockdown opatrení, premorenie obyvateľstva po ťažkých posledných mesiacoch šírenia britskej mutácie na Slovensku, dobré preočkovanie rizikových skupín, lepšie počasie umožňujúce vetranie miestností atď.," uviedol vedec na sociálnej sieti. 

Čekan vyjadril presvedčenie, že pozitívny trend na Slovensku vydrží aj tento týždeň. Ak sa tak stane, môžeme podľa neho postupne otvárať školy, terasy, kaderníctva, vonkajšie športoviská, maloobchodné predajne a ďalšie prevádzky.

"Ale buďme ešte opatrní, aby sme zastavili šírenie koronavírusu čo najviac, očkujme sa, dodržujme ROR a naozaj bude dobre," poznamenal. 

Prvé otváranie by malo prísť budúci týždeň

Na Slovensku by malo nastať prvé uvoľňovanie opatrení od budúceho týždňa.

Premiér Eduard Heger v nedeľu naznačil, že postupne by sa mohli otvoriť všetky prevádzky, kde je jednoduché mať na tvári rúško.

Ako budú nové opatrenia presne vyzerať, má predstaviť pandemická komisia. Štát je však podľa premiéra pripravený uvoľňovať aj rýchlejšie, ako je súčasné nastavenie v prípade, že sa situácia bude naďalej zlepšovať.

Zdroj: hnonline.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti