Šéfa slovenskej polície Kovaříka obvinili, mal zmariť zásah proti kajúcnikom podieľajúcim sa na manipulácii trestných konaní

26.08.2021 | 22:10
  16
Slovensko ešte historicky nemalo policajného prezidenta, ktorý by bol obvinený počas výkonu svojej funkcie.

Krajská prokuratúra Bratislava vzniesla 26. augusta obvinenie voči prezidentovi Policajného zboru Petrovi Kovaříkovi pre zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa v súbehu so zločinom marenia spravodlivosti.

Slovensko ešte historicky nemalo policajného prezidenta, ktorý by bol obvinený počas výkonu svojej funkcie.

„Môžem potvrdiť, že som si dnes prevzal obvinenie z rúk prokurátora. S obvinením absolútne nesúhlasím, vypovedal som a podal sťažnosť a námietku zaujatosti voči všetkým prokurátorom Krajskej prokuratúry Bratislava. Celú vec vnímam ako pokračovanie tlaku na políciu kvôli vyšetrovaniu veľkých prípadov na NAKA,“ vyhlásil v stručnom stanovisku Kovařík.

O námietke zaujatosti rozhoduje bezprostredne nadriadený prokurátor, čo je v tomto prípade Generálny prokurátor Maroš Žilinka.

O odstúpení nehovorí

Policajný prezident mal podľa prokuratúry zmariť prebiehajúci zásah zadržania obvinených kajúcnikov Mateja Zemana a Petra Petrova.

Keď chcela Inšpekčná služba ministerstva vnútra svedkov zadržať, minister vnútra Roman Mikulec požiadal Kovaříka, aby vec preveril. Kovařík vydal pokyn akciu pozastaviť a Zeman a Petrov medzičasom ušli.

Kovařík na tlačovke vysvetľoval, že príkaz na zásah bol vydaný neoprávnenou osobou. „Boli porušené interné pokyny aj zásah. Netušil som, voči komu sa zasahuje,“ povedal.

Základná sadzba za zneužitie právomocí je dva až päť rokov. Pri najzávažnejších skutkoch hrozí desať až dvadsať rokov.

Policajným prezidentom Kovařík môže zostať aj po obvinení. Či odstúpi sám, Kovařík v stanovisku nepovedal.

Mikulec Kovaříka neodvolá a obviňuje vyšetrovateľku Santusovú zo zmarenia zásahu

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) akceptuje postup Krajskej prokuratúry (KP) v Bratislave voči prezidentovi Policajného zboru (PZ) Petrovi Kovaříkovi. Nepripravuje však rozhodnutie o dočasnom pozbavení výkonu štátnej služby policajta. Informovala Barbara Túrosová, riaditeľka tlačového odboru Ministerstva vnútra (MV) SR.

Pripomenul ale, že Kovařík nezastavil činnosť tímu vyšetrovateľky inšpekčnej služby Diany Santusovej, ale len činnosť zásahovej jednotky, ako jednej z častí tímu.

“Na základe informácií, ktoré ministrovi vnútra poskytli dočasne poverený riaditeľ Úradu inšpekčnej služby (ÚIS) ako aj prezident PZ, plne akceptoval ich rozhodnutia a je presvedčený, že boli správne a boli vykonané preto, aby nemohlo dôjsť k spochybňovaniu činnosti špeciálneho tímu ÚIS pri vykonávaní spomínaných procesných úkonov,” uviedla Túrosová. 

Dodala, že minister vnútra je presvedčený, že ak by dočasne poverený riaditeľ ÚIS a prezident PZ nepostupovali tak, ako postupovali, bola by činnosť tímu spochybňovaná. “Z doposiaľ známych skutočností, ako aj písomných dokumentov vyplýva, že za zmarenie akcie pravdepodobne nesie priamu zodpovednosť vedúca tímu (Diana Santusová – pozn. red.) a preto boli aktivované všetky dostupné kontrolné mechanizmy ministerstva vnútra,” skonštatovala Túrosová.

"Z doposiaľ známych skutočností ako aj písomných dokumentov vyplýva, že za zmarenie akcie pravdepodobne nesie priamu zodpovednosť vedúca tímu a preto boli aktivované všetky dostupné kontrolné mechanizmy ministerstva vnútra," píše sa v stanovisku.

Dodal, že je presvedčený, že Kovaříkove rozhodnutia boli správne a zatiaľ sa stiahnuť Kovaříka nechystá.

"Vzhľadom na to, že uznesenie o vznesení obvinenia prezidentovi Policajného zboru nebolo ešte oficiálne doručené služobnému úradu, služobný úrad nepripravuje rozhodnutie o dočasnom pozbavení výkonu štátnej služby policajta," píše sa v stanovisku.

Kovaříka pozvú na výbor

Šéf brannobezpečnostného výboru Juraj Krúpa z OĽaNO tvrdí, že s Kovaříkom po obvinení telefonoval a oznámil mu, že si ho poslanci predvolajú.

Mal by zrejme prísť na najbližšie riadne zasadnutie výboru 13. septembra. Dovtedy sa výbor musí ešte zaoberať odvolávaním ministra vnútra Romana Mikulca.

„Chceme sa s ním porozprávať a chceme počuť jeho stanovisko,“ povedal Krúpa.

Dodal, že on odchod Kovaříka zatiaľ nepožaduje, pretože v súčasnosti nie je presvedčený o dôvodnosti obvinenia. Doterajšie vysvetlenia policajného prezidenta boli podľa Krúpu presvedčivé.

„Poviem to otvorene. Vnímam to ako pokus o delegitimizáciu očistného procesu na Slovensku,“ vyhlásil Krúpa.

Zdroj: sme.sk / ereport.sk

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti