Šéf WHO chce pôvod a možný únik koronavírusu z laboratória podrobnejšie vyšetriť

31.03.2021 | 11:14
  2
Generálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie je podľa svojich slov pripravený vyslať do Číny ďalších expertov.

Generálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus v utorok žiadal podrobnejšie vyšetrovanie možného úniku koronavírusu SARS-CoV-2 z laboratória, informovala agentúra AFP.

Medzinárodný tím expertov na prelome januára a februára vyšetroval pôvod koronavírusu v čínskom meste Wu-chan, kde koncom roka 2019 zaznamenali prvé prípady nákazy. Experti teóriu o možnom úniku vírusu z laboratória označili za "mimoriadne nepravdepodobnú".

Táto možnosť si vyžaduje "ďalšie vyšetrenie" a Tedros je podľa svojich slov pripravený vyslať do Číny ďalších expertov.

Šéf WHO takisto vyjadril znepokojenie v súvislosti so skutočnosťou, že medzinárodný tím vyšetrovateľov mal počas svojho pôsobenia vo Wu-chane problémy pri prístupe k údajom. Tedros podľa svojich slov očakáva, že ďalšie štúdie budú zahŕňať "včasnejšie a rozsiahlejšie zdieľanie údajov".

Generálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie už v pondelok vyhlásil, že všetky teórie o pôvode nového koronavírusu zostávajú otvorené, a preto je potrebný ešte ďalší výskum. Uviedol to po prečítaní si správy tímu odborníkov WHO, ktorí v čínskom Wu-chane skúmali zdroj nákazy.

Prvý prípad ochorenia COVID-19 bol hlásený v čínskom meste Wu-chan v decembri 2019. Medzinárodné vyšetrovanie v tomto meste sa začalo až v januári 2021, rok po začatí pandémie.

EÚ reaguje na správu WHO o pôvode koronavírusu: Je to len prvý krok

Európska únia v utorok správu Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) o pôvode ochorenia COVID-19 označila za "užitočný prvý krok". Na to, aby sme pochopili, ako sa vírus začal šíriť a ako sa preniesol na človeka, je potrebné viac práce, uviedla EÚ vo vyhlásení.

"Doteraz vykonanú prácu a dnes zverejnenú správu považujeme za užitočný prvý krok," uvádza sa vo vyhlásení EÚ. Únia však takisto vyjadrila ľútosť v súvislosti s posunom príchodu expertov do Číny a obmedzený prístup k vzorkám a údajom v počiatočnej fáze vyšetrovania.

Členské krajiny EÚ tiež zdôraznili potrebu ďalšej práce na skúmaní pôvodu vírusu a toho, ako sa preniesol na ľudí.

EÚ vo vyhlásení "všetky relevantné úrady" vyzvala, aby v ďalších stupňoch vyšetrovania pomohli.

Misia WHO nemala prístup ku všetkým pôvodným údajom a vzorkám, tvrdí USA a 13 krajín

Vlády Spojených štátov a 13 ďalších krajín v utorok spoločne vyjadrili znepokojenie v súvislosti so správou Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) o pôvode koronavírusu SARS-CoV-2, píše agentúra AFP. Krajiny takisto vyzvali Čínu, aby expertom WHO umožnila "plný prístup".

Misia WHO, ktorá na prelome januára a februára v Číne vyšetrovala pôvod koronavírusu, bola podľa týchto krajín "výrazne oneskorená a nemala prístup ku všetkým pôvodným údajom a vzorkám".

Nezávislí experti podľa týchto krajín musia mať pri objasňovaní pôvodu pandémie plný prístup ku "všetkým relevantným údajom o ľuďoch, zvieratách a prostredí; k výskumu a pracovníkom, ktorí sa zúčastnili na úvodných fázach vyšetrovania". Krajiny podpísané pod vyhlásenie chcú takisto vytvoriť cestu na včasný, transparentný proces v ďalšej fáze vyšetrovania i počas ďalších zdravotníckych kríz.

Vyhlásenie okrem USA podpísali Austrália, Británia, Česká republika, Dánsko, Estónsko, Izrael, Japonsko, Južná Kórea, Kanada, Litva, Lotyšsko, Nórsko a Slovinsko. Spojené štáty a ich spojenci podľa vyhlásenia budú spolupracovať s WHO.

Odborníci, ktorí v čínskom meste Wu-chan počas januára a februára skúmali pôvod ochorenia COVID-19, vo svojej správe uviedli, že koronavírus sa pravdepodobne preniesol zo zvierat na človeka.

Zároveň označili za "mimoriadne nepravdepodobnú" teóriu, že koronavírus unikol z wuchanského virologického laboratória.

Túto teóriu podporujú ľudia z prostredia bývalej americkej vlády prezidenta Donalda Trumpa, pripomína AFP. Trump minulý rok oznámil, že USA z WHO oficiálne vystupujú.

Nový prezident USA Joe Biden v januári niekoľko hodín po uvedení do úradu podpísal nariadenie, ktorým proces vystúpenia USA z WHO zrušil. Takisto však kritizuje Peking za nedostatočnú transparentnosť pri spolupráci s medzinárodnými expertmi.

Pompeo označil správu WHO o pôvode koronavírusu za podvod

Bývalý americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo v utorok uviedol, že správa medzinárodného tímu vyšetrovateľov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) o pôvode koronavírusu SARS-CoV-2 je kamufláž podporovaná Pekingom, informovala agentúra AFP.

"Správa WHO je falošným pokračovaním dezinformačnej kampane Komunistickej strany Číny a WHO," napísal Pompeo na svojom súkromnom účte na Twitteri. "Preto som odporúčal, aby sme z WHO odišli," dodal.

Zdroj: hnonline.sk / cas.sk / trend.sk / ta3.com

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti