Šéf WHO by by mal byť vyšetrovaný za genocídu, uvádza vo svojej sťažnosti na Medzinárodný súdny dvor kandidát na Nobelovu cenu za mier David Steinman

08.04.2021 | 16:35
  2
Podľa Davida Steinmana sa na Medzinárodnom trestnom súde skúma prípad, v ktorom môže byť Tedros Adhanom Ghebreyesus účastníkom mnohých zločinov.

Súčasný generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus „bol rozhodujúcim činiteľom v súvislosti s činnosťami bezpečnostných služieb, ktoré zahŕňali zabíjanie, svojvoľné zadržiavanie a mučenie Etiópčanov,“ hovorí sťažnosť podaná na Medzinárodného trestného súdu (ICC).

Jej autor, americký ekonóm a aktivista, David Steinman, ktorý bol nominovaný na Nobelovu cenu za mier za rok 2019, tvrdí, že etiópsky biológ a výskumník v zdravotníctve mal počas svojho pôsobenia vo vysokej vláde úlohu v krutostiach spáchaných rôznymi etiópskymi bezpečnostnými silami.

Pred nástupom do funkcie WHO v roku 2017 pôsobil Adhanom Ghebreyesus najskôr v Etiópii ako minister zdravotníctva v rokoch 2005 až 2012 a neskôr ako národný minister zahraničia v rokoch 2012 až 2016. V tomto období údajne vykonával aspoň čiastočnú kontrolu nad represívnym aparátom národa, tvrdí Steinman.

Obvinenia vznesené Američanom sa väčšinou zakladajú na predpoklade, že ako vysoký vládny úradník a vysoký člen strany Tigray People’s Liberation Front, ktorá bola v tom čase významným členom vládnej koalície (tiež považovaná za teroristickú skupinu), si nemohol pomôcť, ale mal moc nad orgánmi vymáhania práva a armády v krajine.

„Na základe toho, že bol vysokým úradníkom TPLF, bol Tedros jedným z mála etiópskych úradníkov, ktorí vykonávali kontrolu nad bezpečnostnými silami,“ uvádza Steinman vo svojej sťažnosti.

Ďalej hovorí, že „nespravodlivá vládna taktika vrátane zastrašovania, svojvoľného zatýkania, zadržiavania bez obvinenia“ a rôzne porušenia ľudských práv ťažko nechajú niekomu príležitosť, aby vtedajším etiópskym vládnym funkcionárom vrátane Adhanoma Ghebreyesusa poskytli „výhodu pochybnosti.“

Pokiaľ ide o dôkazy o jeho obvineniach, Steinman väčšinou cituje správy amerického ministerstva zahraničia o ľudských právach, ako aj účty poskytnuté organizáciami Human Rights Watch, Amnesty International a rôznymi západnými analytickými inštitúciami, ako je Birminghamská univerzita.

Zdroj: hlavnydennik.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti