Šéf WHO: Bolo predčasné vylúčiť možnosť úniku koronavírusu z laboratória v čínskom meste Wu-chan

16.07.2021 | 11:48
  2
Snaha vylúčiť teóriu, že vírus SARS-CoV-2 mohol uniknúť z čínskeho laboratória bola podľa Tedrosa Adhanoma Ghebreyesusa unáhlená.

Šéf Svetovej zdravotníckej organizácie Tedros Adhanom Ghebreyesus uznal, že bolo predčasné vylúčiť možnú spojitosť medzi pandémiou covidu-19 a únikom vírusu z laboratória.

Vo štvrtok podľa agentúry AP povedal, že sa obrátil na Čínu so žiadosťou, aby bola transparentnejšia ohľadom hľadania pôvodu koronavírusu.

WHO žiada podľa svojho šéfa Čínu, aby "bola transparentná, otvorená a spolupracovala, najmä čo sa týka primárnych dát týkajúcich sa začiatku pandémie, o ktoré sme požiadali".

Snaha vylúčiť teóriu, že vírus SARS-CoV-2 mohol uniknúť z laboratória v čínskom Wu-chan, bola podľa neho unáhlená.

AP k tomu napísala, že tak Tedros Adhanom Ghebreyesus spochybňuje závery WHO z tohtoročného marca, podľa ktorých únik vírusu z laboratória bol "mimoriadne nepravdepodobný".

Dodal, že on sám v minulosti v laboratóriu pracoval. "Nehody v laboratóriu sa stávajú," povedal. "A je to bežné," podotkol.

Hlasy, že počiatky pandémie covidu-19 je možno nutné hľadať v laboratóriu vo Wu-chane, zaznievajú v posledných mesiacoch znova silnejšie.

Prispel k tomu aj americký prezident Joe Biden, ktorý v máji nariadil tajným službám vyšetriť pôvod pandémie, a to vrátane teórie o tom, že pôvodcom je laboratórium v Číne.

Peking na také dohady reaguje agresívne a tvrdí, že snahy spájať pôvod covidu-19 s laboratóriom sú politicky motivované. Naznačuje, že pandémia mohla začať v nejakej inej krajine.

Väčšina vedcov sa domnieva, že koronavírus sa vyvinul u netopierov, ale ako sa preniesol na človeka, či to bolo prostredníctvom nejakého ďalšieho zvieraťa, alebo nejakým iným spôsobom, zatiaľ nie je jasné.

Zdroj: hnonline.sk

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti