Šéf parlamentu Kollár vyjadril podporu Salvinimu, ktorého vďaka rozhodnutiu talianskeho Senátu nebudú vyšetrovať za odmietnutie migrantov

28.05.2020 | 11:11
  12
Boris Kollár pritom za účasti premiéra a prezidentky pritom len nedávno podpísal deklaráciu o spoločnom postupe v oblasti zahraničnej a európskej politiky.

Osobitný výbor talianskeho Senátu v utorok 26. mája zamietol žiadosť sudcov o vyšetrovanie lídra krajne pravicovej strany Liga Severu Mattea Salviniho. Žiadosť súvisela s tým, že Salvini v auguste minulého roka ešte ako minister vnútra odmietol povoliť lodi prepravujúcej viac ako 100 migrantov zachránených na mori zakotviť v Taliansku. Informovali o tom v utorok agentúry Reuters a AFP.

Rozhodnutie výboru však ešte môže zvrátiť hlasovanie celého Senátu. Podľa talianskeho práva bývalých ministrov nie je možné súdiť bez odňatia ich imunity Senátom.

"Ako minister vnútra som mal povinnosť obmedziť nelegálne prisťahovalectvo a bojovať proti pašovaniu ľudí a otroctvu," komentoval Salvini na Facebooku rozhodnutie výboru.

Za 14 mesiacov vo funkcii ministra vnútra Salvini bránil príchodu migrantov a záchranným lodiam nezávislých humanitárnych organizácií sa vyhrážal pokutami. Na ostatné európske štáty naliehal, aby prijali viac migrantov.

Podľa agentúry AFP nejde v súvislosti so Salvinim o prvý takýto prípad. Vo februári Senát hlasoval o možnosti zbaviť ho poslaneckej imunity, aby sa mohol postaviť pred súd za takmer identický prípad, keď vlani v júli zabránil migrantom vystúpiť z lode na talianskom pobreží. Predbežné vypočutie v tomto konaní vzhľadom na koronavírusovú pandémiu trikrát odložili. Uskutočniť sa má 3. októbra.

Kollár iba pár týždňov po dohode s Čaputovou a Matovičom otočil

Predseda parlamentu a šéf hnutia Sme rodina Boris Kollár ešte začiatkom apríla spolu s premiérom Igorom Matovičom a prezidentkou Zuzanou Čaputovou podpísali spoločnú deklaráciu. Tá hovorí aj o jednotnom postupe v oblasti zahraničnej politiky. Kollár sa však rozhodol opäť vyjadriť dôveru jeho zahraničnému partnerovi a bývalému ministrovi vnútra Talianska Matteovi Salvinimu.

Salvini je v očiach viacerých politikov vnímaný negatívne a spolu s Marie LePenovou ako krajne pravicových politikov a populistov. Kollár už počas eurovolieb vyjadril frakcii LePenovej podporu aj cez hnutie Sme rodina. Tieto vzťahy zrejme neochladli a predseda Sme rodina napísal Salvinimu, ktorý pôsobí v strane Liga Severu dlhý odkaz v taliančine.

Kollár tak reagoval na verdikt osobného výboru talianskeho Senátu, ktorý rozhodol, že Salvini nebude vyšetrovaný v kauze z augusta minulého roka, keď ešte ako minister vnútra odmietol povoliť lodi prepravujúcej viac ako 100 migrantov zachránených na mori zakotviť v Taliansku.

"Ako minister vnútra som mal povinnosť obmedziť nelegálne prisťahovalectvo a bojovať proti pašovaniu ľudí a otroctvu," komentoval Salvini na Facebooku rozhodnutie výboru.

K rozhodnutiu senátu mu gratuloval aj sám Kollár. "Aj na Slovensko dorazila dobrá správa a sme naplnení radosťou ako partneri v rámci identity a demokracie, ale aj aako tvoji podporovatelia v rámci partnerskej strany - Sme rodina," píše Kollár Salvinimu status, ktorý obohatil aj spoločnou fotografiou.

Deklaráciu podpísal len nedávno

Kollár pritom za účasti premiéra a prezidentky pritom len nedávno podpísal deklaráciu o spoločnom postupe v oblasti zahraničnej a európskej politiky. 

„Je naším strategickým a životným záujmom, aby sme toto členstvo a výhody a povinnosti s ním spojené ďalej rozvíjali,“ vyhlásili začiatkom mája všetci traja ústavní činitelia. Nepredpokladá sa však, že by podobný text Salvinimu adresovala prezidentka alebo premiér.

Salvini aj Le Penová bývajú označovaní za krajne pravicových politikov a populistov. Matovič so Sulíkom krátko po voľbách a pri skladaní vlády k téme uviedli, že zahraničnopolitická orientácia Slovenska na západ nebude spochybňovaná a Kollárove hnutie môže spolupracovať s kým chce. 

„Boris Kollár nie je Andrej Danko. Sme súčasťou EÚ aj NATO a tak to aj zostane,“ uviedol vtedy Matovič.

Zdroj: sme.sk / topky.sk

Prejav Borisa Kollára na zhromaždení Salviniho prívržencov v Miláne v máji roku 2019:


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti