Šéf NATO žiada väčšiu súdržnosť Aliancie a odmieta Macronovu kritiku: Jeden za všetkých, všetci za článok 5

02.12.2019 | 11:26
  0
Francúzsky prezident Emmanuel Macron začiatkom novembra vyhlásil, že NATO je oslabené a nachádza sa v stave mozgovej smrti.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg vyzval transatlantickú alianciu na väčšiu súdržnosť. V rozhovore pre nemeckú televíziu ARD pred summitom NATO v Londýne dôrazne odmietol pochybnosti a kritiku francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona na adresu stavu Aliancie, informovala v noci na pondelok tlačová agentúra DPA.

Stoltenberg je podľa vlastných slov presvedčený, že na zasadnutí v Londýne všetci lídri členských krajín vrátane Macrona "potvrdia silný záväzok voči našej spoločnej obrane".

"Jeden za všetkých, všetci za jedného, článok 5," povedal šéf NATO v nedeľňajšom rozhovore na článok Severoatlantickej zmluvy, podľa ktorého sa útok proti jednému alebo viacerým členským štátom bude považovať za útok proti všetkým.

Od londýnskeho summitu očakáva Stoltenberg napriek rozporom v rôznych otázkach to, že budú všetci spojenci "pevne držať spolu". V Aliancii je síce 29 rôznych krajín z oboch strán Atlantiku, ktoré majú vo vládach rozličné strany, "ale sme zajedno v hlavnom posolstve - držíme spolu," uviedol nórsky politik.

V dejinách NATO sa vždy objavovali medzi partnermi nezhody, "ale vždy sme ich dokázali prekonať", dodal.

Stoltenberg sa v interview okrem toho vyslovil za lepšie vzťahy NATO a Ruska. S Moskvou je podľa neho potrebné hovoriť a Aliancia podporuje rozhovory o kontrole zbrojenia s Moskvou.

Lídri členských štátov NATO sa zídu v utorok a stredu v britskej metropole, kde si pripomenú 70. výročie vzniku tejto vojenskej aliancie. Summit zatieňuje diskusia okolo Macronovho vyhlásenia o tom, že NATO je podľa neho v stave "mozgovej smrti", a jeho kritiky so spojencami nedohodnutého postupu USA a Turecka v Sýrii.

"To, čo v súčasnosti zažívame, je mozgová smrť NATO," uviedol francúzsky prezident. "Neexistuje vôbec žiadna koordinácia v strategickom rozhodovacom procese medzi USA a ich spojencami v NATO. Dokonca nemá ani stratégiu pre predchádzanie konfliktom. Existuje len nekoordinované agresívne konanie jedného člena NATO, Turecka, a to v oblasti, kde sú v hre naše záujmy," dodal francúzsky líder.

A hoci NATO dobre funguje v komunikovaní medzi armádami a riadiacimi operáciami, "musíme uznať, že po strategickej a politickej stránke máme problém", pokračoval Macron.

Na novembrovom Parížskom mierovom fóre Macron vyhlásil, že medzinárodný politický systém je v bezprecedentnej kríze. V tejto situácii je podľa jeho názoru potrebné nájsť "nové spôsoby spolupráce, nové aliancie" medzi štátmi a organizáciami, ktoré by však nekonkurovali multilaterálnym inštitúciám, ale pripájali sa k ich činnostiam.


Francúzsky prezident na stretnutí s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom minulý týždeň obhajoval svoje vyhlásenie, že Severoatlantická aliancia zažíva "mozgovú smrť".

"Absolútne si stojím za vyslovením týchto pochybností, keďže som presvedčený, že bolo nezodpovedné pokračovať v rozhovoroch o finančných a technických záležitostiach vzhľadom na riziká, ktorým v súčasnosti čelíme," povedal Macron s tým, že "potrebný bol budíček".

 

Zdroj: sme.sk / InfoVojna


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti