Šéf európskej diplomacie chce jazykom sily prispieť k mieru

09.12.2019 | 13:51
  1
Josep Borrell vyzval euroblok na sebavedomejšiu zahraničnú politiku a používanie jazyka sily.

Vysoký predstaviteľ Európskej únie pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josep Borrell vyzval blok na sebavedomejšiu zahraničnú politiku a používanie "jazyka sily". Informovala o tom v pondelok agentúra DPA.

"Musíme spoločne zdôrazňovať naše záujmy a hodnoty," napísal Borell v liste ministrom zahraničných vecí EÚ stretávajúcim sa v pondelok v Bruseli.

"Musíme viac hovoriť jazykom sily, nie aby sme dobýjali, ale aby sme prispeli k mierovejšiemu, prosperujúcejšiemu a spravodlivejšiemu svetu," uviedol. Zdôraznil, že stav, v ktorom sa svet nachádza, je "veľmi znepokojujúci".

"Správne tvrdíme, že chceme byť príkladom mäkkej mocnosti, ale naši konkurenti, rivali, či dokonca spojenci sú v pokušení meniť mäkkú moc na tvrdú. Obchod, technológie, peniaze a dáta používajú ako zbrane," uviedol Borrell s tým, že by nebolo rozumné hrať túto hru.

Podľa neho by však bolo by ešte nerozumnejšie ju ignorovať. Preto EÚ by mala byť schopná nielen reagovať, ale aj konať, a v prípade potreby konfrontovať a prichádzať s iniciatívou.

Borrell v liste hovorí o "obnovení geostrategickej rivality".

"Najmä medzi Čínou, Ruskom a Spojenými štátmi v súčasnosti prebieha veľká mocenská hra," zdôraznil.

"Európska únia sa môže stať skutočným geostrategickým hráčom alebo byť prevažne ihriskom. Jedna vec je jasná. Nijaký z našich členských štátov, ani tie najsilnejšie, neuspejú sami o sebe," dodal nový šéf európskej diplomacie.  

Zdroj: 24hod.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti