Šéf českých detských psychiatrov aj nemecký odborník si myslia, že Greta Thunbergová aj jej rodičia potrebujú odbornú pomoc

30.09.2019 | 13:23
  5
MUDr. Jaroslav Matýs a Dr. Hans-Joachim Maac analyzovali verejné vystupovanie švédskej klimatickej alarmistky.

Horlivé vystúpenie mladej švédskej klimatickej aktivistky v USA vyvolalo rozsiahlu polemiku o schopnostiach autistického dieťaťa stáť na čele revolučných ekologických zmien. K téme sa však v našom priestore vyjadrovali predovšetkým laici. Zmenilo sa to po publikovaní rozhovoru redaktorky portálu info.cz s predsedom Asociácie detskej a dorastovej psychiatrie ČR a súdnym znalcom Jaroslavom Matýsom. Greta Thunbergová je podľa jeho odborného názoru nezrelé dieťa, bez akéhokoľvek sociálneho cítenia, svet vidí čiernobielo a chybu vraj robia aj jej rodičia.

Na začiatku rozhovoru sa Matýs vyjadril k hlavnej a niekoľkokrát verejne prezentovanej diagnóze aktivistky. Podľa neho je Aspergerov syndróm formou autizmu, kedy má človek vyvinutý veľmi dobrý intelekt a pri Thunbergovej vidí jeho „všetky typické symptómy.“

Na základe jeho skúseností so 450-timi autistickými pacientmi ďalej vraví, že ide o ľudí, „ktorí nerozpoznajú čo je dobro a čo zlo“ a tiež, že „nechápu, čo je spravodlivosť.“

Podľa jeho mienky môže byť Greta dobrý človek s túžbou pomáhať ľudstvu, aj keď fanaticky, ale bez znalosti pravidiel je to vraj „ťažké“. Thunbergovej podľa pozorovania psychiatra chýba sociálna inteligencia a teda „pre život dôležitý kontext.“

„Pokiaľ viem, ona sa verejne priznala, že má obsedantno kompulzívnu poruchu, Aspergera a ADHD. To ale normálny človek neurobí. Urobí to len človek, ktorému je úplne jedno, aký to má sociálny dopad. A urobí to práve pre to, že ho niekto inštruoval, aby to práve takto povedal,“ pokračuje ďalej Jaroslav Matýs.

Tiež upriamuje pozornosť na jej umelú mimiku, prehnanú gestikuláciu, nacvičené úškľabky, lipnutie na slovách a vetách, intonáciu a podobne. „Všimnite si, ako takmer plače a potom sa to v okamihu napraví. To je typické pre autizmus. Rovnako ako keď sa započúvate do reči. Typické pre autistov je, že sú schopní odcitovať celé pasáže o čomkoľvek, čo je ich témou,“ konštatuje.

Podľa pozorovania psychiatra je tiež bežné, že takýmto pacientom chýba úsmev a úprimná radosť. „Keď sa takýto človek raduje, je to veľmi krátke, sekundové. Ani smútok, ani radosť neprežívajú, emócie sú ploché.“

Rodičia zlyhali

Veľký podiel viny na Gretinom stave pripisuje rodine, ktorá by mala takto fixovanú osobu „udržať v nejakých mantineloch“ a vysvetliť je „kde sú hranice“. Dial sa však pravý opak a rodičia jej diagnózu „skôr potencovali.“

„Pri Gréte je problém, že rodina nezachytila ten moment upnutia na jednej téme, ktorej sa autisti obvykle začnú venovať v puberte. Nech už je to sex, zvieratá, fašizmus alebo čokoľvek iné,“ hovorí Matýs.

Na otázku, či 16-ročná Švédka potrebuje psychiatrickú pomoc, odvetil, že nielen ona, „ale celá tá rodina.“

„To totiž nie je iba o dieťati, ale oveľa podstatnejší sú rodičia. Ale mnohokrát sú to rodičia, ktorí asi chcú cítiť publicitu. Herci. Veľmi často sa s tým stretávam i vo vlastnej ordinácii,“ uzatvára populárny český psychiater.

Nemecký psychiater o hysterickom vystúpení Thunbergovej

Nemecký psychiater Hans-Joachim Maac vyhlásil, že hysterická vystúpenia Grety Thunbergové sú zavinená nedostatočnou starostlivosťou o jej psychický stav. V tejto súvislosti kritizoval jej rodičov, ktorí ju podľa jeho názoru zneužívajú na dosiahnutie svojich cieľov.

"To, že toto dievča je plné bolesti a plné zloby, to patrí k problémom jej vývoja. To, že tieto problémy teraz projektuje na problémy klímy, je pochopiteľné a keby bola v dobrý terapeutických rukách, tak by si ľudia všimli, že sa nejedná len o projekciu jej emócií, ale o to, odkiaľ táto jej bolesť a zloba pochádza. To, čo je na tom strašné, je to marketingové spracovanie - ako je používaná a zneužívaná pre rôzne záujmy," vyhlásil popredný nemecký psychiater pre nemeckú televíziu RT.

Podľa jeho názoru je potrebné zamerať sa na jej rodičov. Nie je v poriadku, aby z tak osobného problému človeka, aký má ich dcéra Greta, robili marketingový nástroj, myslí si.

"Ja to nepovažujem za niečo, čo je v poriadku. Rodičov by som sa opýtal, čo majú za úmysly - to, že to tolerujú. To, ako robia marketing z tak osobného problému, to považujem za eticky problém," dodal psychiater.

Maac spomenul, že pri jej poslednom vystúpení v OSN sme boli svedkami afektovaných stavov bolesti a hnevu, pričom jej slová o tom, že jej spoločnosť vzala detstvo, nie sú skutočné. Všetky jej stavy majú príčinu úplne niekde inde, nie v klimatickej situácii na planéte.

"Keď sme ju mohli teraz vidieť pri jej vystúpení v New Yorku vo veľkom afekte hnevu a bolesti, a počuli jej slová o tom, že prakticky jej život, jej mladosť bolo zničené vďaka situácii s klímou - to nie je reálne. To nie je pravda. (...) Ona v sebe tento afekty nosí, ale tie majú celkom iste úplne iný pôvod. To, že ju nechajú zájsť tak ďaleko, bez toho, aby brali ohľad na jej osobný problém a pomohli jej, to považujem za veľmi problematické," uzavrel popredný nemecký psychiater.

Články súvisiace s tematikou:

 

Zdroj: denniks.sk / cz.sputniknews.com / InfoVojna


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti