Seehofer chápe hnev obyvateľov Chemnitzu a migráciu označil za matku všetkých problémov

06.09.2018 | 11:06
  0
Od konca augusta sa v Nemecku vedie o vyhrotenej situácii politická diskusia.

Za "matku všetkých problémov" označil migráciu nemecký minister vnútra Horst Seehofer (CSU) v súvislosti s napätou situáciou vo východonemeckom Chemnitze. Informuje o tom denník Die Welt, podľa ktorého sa tak Seehofer vyjadril na okraj stretnutí poslancov svojej Kresťanskosociálnej únie v Brandenbursku Neuhardenberg.

Seehofer tiež vyslovil pochopenie pre rozhorčenie, ktoré cítia obyvatelia Chemnitzu. To z nich ale ešte vôbec nerobí nacistov, myslí si. Podľa denníka Bild tiež povedal, že sa o situácii v meste vedú debaty, v ktorých ale prvotný zločin už nehrá žiadnu rolu.

Narážal tak na vraždu tridsaťpäťročného Nemca, z ktorej sú obvinení dvaja mladí muži z Iraku a Sýrie. Po treťom podozrivom, ktorým je tiež občan Iraku, polícia pátra. Vražda muža v Chemnitze viedla k sérii demonštrácií. Časti z nich sa zúčastnili aj pravicoví radikáli, ktorí napádali prisťahovalcov a novinárov.

Od konca augusta sa v Nemecku vedie o vyhrotenej situácii politická diskusia. Rieši sa napríklad to, prečo k podobným výbuchom napätia dochádza opakovane v Sasku, alebo to, aká časť demonštrantov sú „bežní občania“ a aká pravicoví extrémisti.

„Nenávisť“ a „prenasledovanie nevinných ľudí“ opakovane tvrdo odsúdila kancelárka Angela Merkelová (CDU). Jej stranícky kolega a saský premiér Michael Kretschmer udalosti tiež odsúdil, v stredu ale vyhlásil, že nešlo o žiadnu štvanicu, ako o tom v minulosti hovoril Merkelovej hovorca.

Zdroj: ČTK


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti