Saudi mali v pláne vlákať svojho princa do pasce a uniesť ho z Nemecka

16.10.2018 | 16:33
  0
Po zmiznutí novinára Džamála Chášukdžího sa objavili ďalšie závažné obvinenia voči Rijádu.


Po zmiznutí a možnom zabití saudskoarabského novinára Džamála Chášukdžího sa objavili ďalšie závažné obvinenia na adresu kráľovstva. Predstavitelia saudskoarabského režimu sa mali pred niekoľkými týždňami pokúsiť vlákať do pasce a uniesť späť do vlasti aj v Nemecku žijúceho princa Chálida bin Farhána Saúda, informovala v utorok agentúra DPA na základe jeho vlastných vyjadrení.

"Niekoľko dní pred zmiznutím Chášukdžího hovorili s jedným mojím príbuzným v Káhire a ukázali mu šek," spresnil Chálid pre DPA. Jeho príbuznému povedali, že princovi chcú pomôcť kvôli jeho údajným finančným problémom.

"Šek som si mal vyzdvihnúť na saudskoarabskej ambasáde v Egypte," spresnil. Zároveň vyjadril presvedčenie, že keby túto výzvu uposlúchol, zmizol by rovnako ako Chášukdží.

Džamál Chášukdží - prispievateľ amerických novín The Washington Post a hlasný kritik saudskoarabského korunného princa Muhammada bin Salmána - je nezvestný od 2. októbra, keď vstúpil do budovy konzulátu svojej vlasti v Istanbule, aby si vyzdvihol dokumenty potrebné k sobášu so svojou tureckou snúbenicou. Turecké úrady sa domnievajú, že Chášukdží bol na konzuláte zavraždený.

Úrady štátnej ochrany v Düsseldorfe pre DPA potvrdili, že v dôsledku pretrvávajúceho stavu ohrozenia sú už niekoľko rokov v kontakte s princom Chálidom bin Farhánom Saúdom a jeho rodinou.

Existujú informácie, podľa ktorých sa vlani Saudská Arábia obrátila na nemecké úrady s požiadavkou, aby preskúmali možnosti vydania Farhána do vlasti. Na túto požiadavku nemecká strana neodpovedala.

Pre zmiznutie novinára prehľadajú dom saudskoarabského konzula

Dom saudskoarabského konzula v tureckom Istanbule prehľadajú v súvislosti so zmiznutím novinára Džamála Chášukdžího. Podľa agentúry AP to v utorok uviedlo turecké ministerstvo zahraničných vecí.

Chášukdží patril medzi popredných kritikov vplyvného saudskoarabského korunného princa Muhammada bin Salmána. Novinár zmizol po tom, čo 2. októbra vstúpil do priestorov saudskoarabského konzulátu v Istanbule, aby si tam vyzdvihol dokumenty potrebné na sobáš so svojou tureckou snúbenicou.

Budovu konzulátu prehľadal tím tureckých a saudskoarabských vyšetrovateľov v noci na utorok, teda dva týždne po Chášukdžího zmiznutí.

Do Saudskej Arábie v utorok v súvislosti s týmto prípadom pricestoval aj americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo, ktorý rokuje s kráľom Salmánom a neskôr sa plánuje zúčastniť aj na spoločnej večeri s princom Muhammadom bin Salmánom.

Navyše, vysoká komisárka OSN pre ľudské práva Michelle Bacheletová v utorok uviedla, že saudskoarabskí diplomati v Turecku by mali byť v záujme vyšetrovania možného zabitia Chášukdžího okamžite zbavení imunity.

Bacheletová podľa agentúry DPA zároveň vyzvala Turecko aj Saudskú Arábiu, aby zverejnili všetko, čo o prípade novinárovho zmiznutia vedia.

Zdroj: 24hod.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti