SaS varuje pred ovládnutím Ústavného súdu Smerom a vyzýva ľudí, aby sa opäť pripravili na protesty

08.01.2019 | 19:42
  0
Liberáli ďalej žiadajú aj ostatné opozičné strany, aby sa nezúčastnili na fraškách, ktoré majú dôsledky do ďalekej budúcnosti.

Verejnú voľbu kandidátov na sudcov Ústavného súdu (ÚS) SR, výber deviatich ľudí, u ktorých nie je pochýb o ich odbornosti a morálnej integrite a voľbu kandidátov bez prieťahov, aby nové mená mohol posúdiť ešte terajší prezident Andrej Kiska. Aj toto sú požiadavky opozičnej strany SaS pred blížiacou sa voľbou 18 kandidátov na sudcov ÚS, ktorá čaká na poslancov NR SR na najbližšej schôdzi.

Liberáli ďalej žiadajú aj ostatné opozičné strany, aby sa nezúčastnili na fraškách, ktoré majú dôsledky do ďalekej budúcnosti. "Vyzývame stranu Most-Híd, aby sa nezúčastnila žiadnych perfídnych hier, ktoré by viedli k ovládnutiu ústavného súdu Smerom-SD. A vyzývame aj ľudí na Slovensku, aby boli obozretní a pripravení opätovne sa občiansky angažovať," povedal na tlačovej konferencii podpredseda SaS Ľubomír Galko.

Podľa jeho slov katastrofický scenár, ktorý hrozí, je účelové a dočasné ochromenie ÚS a následné vymenovanie deviatich koaličných kandidátov za sudcov vrátane šéfa Smeru-SD Roberta Fica. "To by znamenalo na dlhé roky koniec demokracie a ústavnosti. Sme v situácii, keď koalícia chce ovládnuť ÚS. Oligarchovia chcú vybudovať nový Smer-SD so starou politikou a reprezentovať ho má premiér Peter Pellegrini," myslí si Galko.

Pripomenul slová Roberta Fica z jeho motivačného listu, že sa zaoberal ľudskými právami a slobodami. "Zaoberal sa aj právami Hedvigy Malinovej, keď vykrikoval, že skutok sa nestal? Alebo keď kauzu Čistý deň zhadzoval ako babské táraniny? Alebo keď chcel vraždu Jána Kuciaka hodiť na drogových dílerov, či keď sa tváril, že je jeho dobrým právom bývať v byte daňového podvodníka?" pýtal sa Galko.

Podpredseda SaS tvrdí, že vláda problém ÚS tak dlho odkladala, až sme sa ocitli v časovej tiesni. "SaS nepodporí prípadné predĺženie mandátu súčasným sudcom. A veríme, že aj ostané demokratické strany zaujmú tento postoj," povedal.

Poslanec Alojz Baránik (SaS) vyzval nevhodných kandidátov, aby sa vzdali, pretože opozícia na nich nenechá nitku suchú. "To je asi všetko, čo môžeme robiť. Môžme sa snažiť, ale celé je to v réžii koalície," odkázal.

SaS deklaruje, že medzi 40 kandidátmi je viacero ľudí, ktorých strana podporí. "Z objektívnych dôvodov ich však nechcem menovať, aby neboli znevýhodnení," dodal Galko.

Zdroj: 24hod.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti