Šaría polícia v Nemecku? Jeden súd tvrdí, že je to v poriadku, druhý si to nemyslí

12.01.2018 | 12:30
  0
Nižší súd vyhlásil, že hliadky islamistov v nemeckých mestách sú zákonné. Najvyššiemu súdu sa to nepáči.

Nemecký najvyšší súd nariadil opätovné konanie ohľadne rozhodnutia súdu nižšej inštancie, podľa ktorého sú hliadky radikálnych salafistov v nemeckých mestách v súlade so zákonom.

Nemecký federálny súd vo štvrtok rozhodol, že nižší súd nebral do úvahy, aký dopad na verejnosť môže mať konanie civilných hliadok v meste Wuppertal v Severnom Porýní-Vestfálsku.

Sedem členov samozvanej islamskej polície bolo pôvodne obvinených podľa zákona zakazujúceho nosenie uniformy na vyjadrenie politického presvedčenia. Súd vo Wuppertali však rozhodol, že muži nerobia nič zlé a že oranžové vesty, ktoré mali počas hliadkovania oblečené, nenavodzovali dojem militantnsoti alebo zastrašovania. Vesty mali označenie „polícia šaría“.

Hliadky vyzývali moslimských obyvateľov mesta Wuppertal, aby na základe ultrakonzervatívnej interpretácie islamu nepožívali alkohol, nepočúvali hudbu a aby neboli hráčmi hazardných hier. Ich prítomnosť v nemeckom meste vyvolala v krajine pobúrenie. Minister spravodlivosti Heiko Mass sa vyslovil proti akýmkoľvek pokusom vytvoriť akési paralelné štruktúry spravodlivosti, zatiaľ čo minister vnútra Thomas de Maiziere varoval, že „šaría nebude na nemeckej pôde tolerovaná“.

Predchádzajúce rozhodnutie súdu oslobodiť skupinu z protiprávneho konania vyvolalo hnev miestnych obyvateľov a polície. Šéf Únie nemeckej polície (DPolG) Rainer Wendt vtedy tento verdikt označil ako „neuveriteľný a zničujúci signál“, ktorý polícia vníma ako zlyhanie súdneho systému v krajine.

Skupina bola vedená nemeckým salafistom Svenom Lauom, ktorý si v súčasnosti odpykáva päť a polročný trest odňatia slobody za napomáhanie teroristickej skupine napojenej na tzv. islamský štát. Lau podľa súdu poskytoval skupine, ktorej názov je „armáda emigrantov a pomocníkov“ peniaze a iné vybavenie. Jej zámerom bol nábor nových džihádistov do bojov v Sýrii a Iraku.

Wuppertal je obľúbenou destináciou nemeckých salafistov, ktorí tam v marci roku 2016 prišli do konfliktu s prívržencami protiislamského hnutia Pegida.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti