Sankčný zoznam USA – Irán, Rusko, Kočner alebo kto ďalší zo Slovákov bude čeliť sankciám veľmoci?

11.12.2019 | 12:56
  2
Americké ministerstvo financií zaradilo slovenského občana Mariana Kočnera a šesť firiem s ním spojených na globálny sankčný Magnitského zoznam.

Včera všetky slovenské médiá tzv. hlavného a voči Západu absolútne nekritického prúdu, prišli s bombastickou správou. USA uvalili sankcie na Kočnera za porušenie ľudských práv. Rusko zatiaľ obišiel dobre. Aj keď Rusko čelí americkým sankciám dlhodobo a vraj je mu to len na prospech. A Kočner? Ten nebude ukrývať v USA žiadne cennosti. Veď na tento účel mal roky k dispozícii trezor generálneho prokurátora priamo v jeho kancelárii. Či si USA nepoplietli, čo za Rusko je Kočnerov kumpán?

Teraz vážne. Sú slovenské orgány činné v trestnom konaní na tom skutočne tak zle, že potrebujú neustálu podporu médií, aby s čímsi pohli? Skutočne je pre ne Kočner taký silný protivník, že potrebujú na pomoc jadrovú veľmoc? Na druhej strane sa orgány činné v trestnom konaní médií až panicky boja. Skúste to so žalobou na niektorého novinára... Príkladom ich až prehnanej servilnosti je tiež vzatie troch prešovských robotníkov do väzby za poškodenie plynového potrubia.

 

Nik nespochybňuje závažnosť následkov, ku ktorým došlo. Ale väzba je v tomto prípade cez čiaru. Najmä jej zdôvodnenie. Veď po slobode behajú iné kalibre, u ktorých je predpoklad, že budú ovplyvňovať svedkov, a nikomu to neprekáža. Kedy sa zbavíme dvojakých či trojakých metrov, či dokonca kilometrov? Akoby nikoho nezaujímala objektívna realita, ale len pokoj pred emóciami prejavenými v mediálnych správach. Je čas vrátiť štát k svetskému rozumu. Čím skôr, tým lepšie. Policajt, prokurátor i sudca čosi musia zniesť a neskrývať sa vždy niekomu za sukňu.

Apropo, ako keby USA nemali svojich Kočnerov viac než dosť... Možno by si mohli pozametať pred vlastným prahom. Spojené štáty americké čelia dlhodobo medzinárodnej kritike za... čo všetko? Spomeňme iba pár vecí:

1. USA ako jediná krajina nepristúpili k medzinárodnému Dohovoru o právach dieťaťa. Ako jediná. Zo 196 krajín sveta ratifikovalo tento Dohovor 195 krajín. Práve USA nie. Vzor demokracie a ochranca ľudských práv.

2. USA neratifikovali štatút Medzinárodného trestného súdu v Haagu. Jeho verdikty sú proti USA neúčinné. A nielen to, doslova na svoje teritórium nepustia osoby, ktoré to vyšetriť/vyšetrovať chcú.

3. USA, ktoré majú hanebne známe Guantanamo. Základňu, na ktorej aj 20 rokov mučili väzňov. Uväznených bez súhlasu súdu. Vykonávali mučenie len na základe príslušnosti k rase a náboženstvu. Mimochodom, zákaz mučenia je absolútny. V teórii to znamená, že mučenie a neľudské správanie je zakázané aj počas vojny. Takže ich „slogan“, že sú vo vojne s terorizmom, neobstojí.

4. USA už 18 rokov vedú vojnu v Afganistane...

5. USA prišli na základe „faktov a dôkazov“ šíriť demokraciu do Iraku...

6. USA... 

... žiaľ, pokračovanie by bolo nadlho. Výpočet je smutný a hlavne nehumánny. A už vôbec nie v poriadku z hľadiska ochrany ľudských práv. Ale ďakujeme, ak dôjde k najhoršiemu, vieme, kde Kočnera nemusíme hľadať.

Judita L. 


Zdroj: InfoVojna


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti