Salvini za moralizovanie o migrantoch nazval Macrona pokrytcom a tlčhubou

30.08.2018 | 14:07
  0
Macron v stredu na otázku týkajúcu sa výsledku stretnutia maďarského premiéra Viktora Orbána a Mattea Salviniho povedal, že obaja títo protiimigračne zameraní politici by v ňom mali vidieť „svojho hlavného oponenta v Európe“.

Taliansky minister vnútra Matteo Salvini sa ostro oboril na francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona kvôli jeho kritickým výrokom na adresu Talianska ohľadom postupu voči migrantom.

Macron by mal mať dosť slušnosti, aby mlčal a nepoučoval Talianov, povedal podľa médií Salvini, ktorý pritom poukázal na desiatky tisíc migrantov vrátených Francúzskom do Talianska.

„Od začiatku minulého roka bolo na francúzskych hraniciach s Talianskom viac ako 40 000 vrátených (osôb), čo je na hony vzdialené od solidarity,“ vyhlásil Salvini. „Macron by mal mať dosť slušnosti, aby mlčal a nepoučoval Talianov,“ dodal vicepremiér a šéf protiimigračnej Ligy, ktorá je členom talianskej vládnej koalície.

Macron v stredu večer pri návšteve Dánska podľa denníka La Repubblica na otázku týkajúcu sa výsledku stretnutia maďarského premiéra Viktora Orbána a Mattea Salviniho povedal, že obaja títo protiimigračne zameraní politici by v ňom mali vidieť „svojho hlavného oponenta v Európe“. „Nedarujem nič nacionalistom a tým, ktorí hlásajú nenávisť,“ dodal Macron.

Orbán v utorok v Miláne talianskeho ministra vnútra v jeho tvrdom postoji voči migrantom dôrazne podporil a vyzval ho, aby z neho neustúpili. Podľa predsedu maďarskej vlády, ktorý sa v tejto veci tiež preslávil ako zástanca tvrdej línie, na tom závisí európska bezpečnosť.

Salvini: Sladký život Macrona sa skončil

Podľa štatistík talianskeho ministerstva vnútra bolo vlani od francúzskych hraníc vrátený 30 911 ľudí, pričom 10 407 boli cudzinci s platným povolením na pobyt v Taliansku. Od začiatku tohto roka do 28. augusta to isté postretlo ďalších 17 476 osôb, z ktorých 6 561 malo platné povolenie na pobyt.

„Sú medzi nimi ženy a deti. Mala by toto byť tá ‚vítajúca a pomáhajúca‘ Európa, o ktorej ten ‚dobrý muž‘ Macron a tí (ďalší) ‚dobrí chlapci‘ hovoria?“ vyhlásil v tejto súvislosti ironicky Salvini.

Podľa agentúry APA taliansky vicepremiér Macrona tiež nazval „pokrytcom a tlčhubou“. „Riadi sa len ekonomickými záujmami. Taliansko už toho urobilo, zachránilo a zaplatilo viac než dosť. Neprijímame žiadne reči o solidarite. Taliansko už nebude európskym utečeneckým táborom. Sladký život pre pašerákov ľudí a pre ‚dobrého muža‘ končí,“ vyhlásil Salvini podľa rakúskej agentúry.

Zdroj: ČTK


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti