Salvini vyhlásil, že Macron ide proti svojmu ľudu a otvorene podporil protesty hnutia Žlté vesty

07.01.2019 | 16:52
  0
V podobnom duchu sa vyjadril aj koaličný partner Ligy Severu - líder Hnutia piatich hviezd.

Taliansky minister vnútra Matteo Salvini a jeho koaličný partner z Hnutia piatich hviezd verejne podporili protesty hnutia Žlté vesty vo Francúzsku. Šéf Ligy Severu zároveň obvinil francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona z toho, že ide proti vlastným občanom.

„Podporujem všetkých čestných občanov, ktorí protestujú proti úradujúcemu prezidentovi, ktorý ide proti svojmu ľudu,“ vyhlásil Salvini s tým, že násilie sprevádzajúce súčasné protesty dôrazne odsudzuje.

Podpredseda talianskej vlády Luigi Di Maio z Hnutia piatich hviezd (M5S) v tejto súvislosti vyzval vo svojom blogu demonštrantov, aby vo svojom úsilí nepoľavili. Dodal tiež, že politici vo Francúzsku aj v Taliansku „nenačúvajú potrebám občanov, ktorým nie je umožnené zúčastňovať sa dôležitých rozhodnutí, ktoré sa ich týkajú“.

M5S od svojho vzniku v roku 2009 hrdí tým, že je založené na priamej demokracii. Hnutie využíva tzv. systém Rousseau, cez ktorý na internete zhromažďuje hlasy svojich členov. Tí tak rozhodujú o politike, legislatíve i volebných kandidátoch hnutia.

Líder M5S Di Maio v pondelok túto platformu ponúkol aj francúzskym demonštrantom z hnutia žltých viest, aby pomocou nej zlepšili svoju organizáciu a "vypracovali volebný program".

"Tento systém (Rousseau) je vytvorený pre horizontálne a spontánne hnutie, akým je aj to vaše, a my by sme boli radi, ak by ste ho chceli použiť," napísal Di Maio.

"Podobne ako iné vlády, aj tá francúzska myslí najmä na zastupovanie záujmov elity, ktorá žije z výsad, a nie ľudu...," uviedol a dodal, že vláda francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona nespĺňa očakávania občanov a časť jej politiky je "de facto nebezpečná nielen pre Francúzov, ale aj pre Európu". Di Maio dodal, že v Taliansku sa "takýto trend podarilo zvrátiť", a vyzval francúzskych demonštrantov, aby spravili to isté.

Macron je pokusná myš elity

Matteo Salvini označil v decembri minulého roku francúzskeho prezidenta za „laboratórnu myš, ktorá má za úlohu udržať elitársky politický systém“ v krajine.

V októbri zase šéfa Elyzejského paláca označil za medzinárodného výtržníka. Stalo sa tak potom, ako talianska polícia odhalila, že ich francúzski kolegovia odvážali utečencov do talianskeho lesa, ktorý sa nachádza v spoločnom pohraničnom území.

Zdroj: rt.com / 24hod.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti