Salvini: Sankcie uvalené voči Rusku sú šialenstvo

18.10.2018 | 08:59
  0
Salviniho strana Liga Severu (LN) a ďalšia talianska vládnuca strana Hnutie piatich hviezd (M5S) sú proti zmieneným sankciám z toho dôvodu, že to podľa nich poškodzuje taliansky export.

Krajne pravicový taliansky vicepremiér a minister vnútra Matteo Salvini v stredu vyhlásil, že sa v Rusku cíti viac "doma" než v niektorých členských štátoch Európskej únie, a označil medzinárodné sankcie uvalené voči Moskve za "šialenstvo". Informovala o tom agentúra DPA.

"Cítim sa tam ako doma, čo o niektorých štátoch EÚ nemôžem povedať. Tu (v Rusku) sa cítim rovnako bezpečne ako vo svojej domovine," povedal Salvini talianskym podnikateľom v Moskve počas svojho prejavu, ktorý bol naživo streamovaný aj na jeho osobnom profile na sociálnej sieti Facebook.

Salvini zároveň skritizoval sankcie, ktoré EÚ uvalila voči Moskve po tom, ako Ruská federácia v roku 2014 obsadila a anektovala od Ukrajiny Krymský polostrov. Spojené štáty v tejto záležitosti prijali podobné opatrenia.

Európska únia sankcionuje Rusko za "údajné porušenia (územnej celistvosti) Ukrajiny", zatiaľ čo nič nepodniká proti tureckej vojenskej okupácii severnej časti Cypru, namietol Salvini. "Je to šialenstvo," podotkol a prisľúbil, že spraví všetko, čo je v jeho silách, aby ukončil sankcie EÚ.

Cyprus je rozdelený od roku 1974, keď tureckí vojaci obsadili severnú časť ostrova v reakcii na Aténami podporovaný vojenský prevrat, ktorého cieľom malo byť zjednotenie tohto stredomorského ostrova s Gréckom.

Salviniho strana Liga Severu (LN) a ďalšia talianska vládnuca strana Hnutie piatich hviezd (M5S) sú proti zmieneným sankciám z toho dôvodu, že to podľa nich poškodzuje taliansky export.

Salvini otvorene vyjadruje obdiv k ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi, pričom LN vlani podpísala s Putinovou stranou Jednotné Rusko dohodu o spolupráci.

Salviniho prijal námestník ruského ministra zahraničných vecí Alexander Gruško. Taliansky premiér Giuseppe Conte sa na budúci týždeň v Moskve stretne s Putinom i ruským premiérom Dmitrijom Medvedevom.

Zdroj: sme.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti