Salvini možno zabojuje o post šéfa Európskej komisie

18.10.2018 | 13:07
  0
Šéf talianskej vládnej Ligy Severu je známy svojou protiimigrantskou politikou.

Podpredseda talianskej vlády a minister vnútra Matteo Salvini, ktorý sa preslávil najmä svojou prísnou protiimigračnou politikou aj kritikou Európskej únie, zvažuje kandidatúru na predsedu Európskej komisie (EK). Uviedol to v rozhovore, ktorý vo štvrtok zverejnil taliansky denník La Repubblica.

„Je to pravda, priatelia z rôznych európskych krajín ma o to žiadajú,“ povedal Salvini k možnej kandidatúre na predsedu EK pred májovými voľbami do Európskeho parlamentu (EP). „Máj je ešte ďaleko, ale uvidíme, budem o tom premýšľať,“ uviedol taliansky vicepremiér. Dodal, že teraz má plné ruky práce s návrhom talianskeho rozpočtu a úniovej migračnej politiky, o ktorej diskutuje so svojimi „poľskými a maďarskými priateľmi“.

Aj keby ale Salvini kandidoval na predsedu EK, nemá veľkú šancu sa ním naozaj stať. Voľby do EP sa budú rovnako ako tie predchádzajúce konať s využitím princípu takzvaných spitzenkandidátov, teda vopred oznámených ašpirantov na funkciu predsedu Európskej komisie. Toho po voľbách vyberá summit EÚ a predkladá ho europarlamentu na schválenie. Po minulých voľbách dali veľké frakcie šéfom štátov a vlád najavo, že ich podporu v pléne parlamentu nezíska nikto iný, než kandidát víťaznej frakcie. Tým bol vtedy terajší predseda komisie, luxemburský expremiér Jean-Claude Juncker.

Salvini, ktorý stojí na čele talianskej euroskeptickej strany Liga, oznámil začiatkom tohto mesiaca spoločnú koalíciu pre májové voľby do EP s predsedníčkou francúzskeho krajne pravicového Národného združenia (bývalého Národného frontu) Marine Le Penovou. Koalíciu nazvali Front slobody.

Salvini tento týždeň hovoril aj o tom, že očakáva obrovské zmeny v EÚ. „Budúce európske voľby naštartujú epochálne zmeny pre budúcnosť Európy,“ povedal Salvini v stredu v rozhovore s agentúrou TASS počas svojej návštevy Ruska. „Európania budú mať bezprecedentnú možnosť vytvoriť novú Úniu zvrchovaných štátov založených na demokratických princípoch,“ uviedol tiež taliansky vicepremiér.

Medzi európskymi tradičnými stranami panujú podľa niektorých trochu obavy z májových volieb, čo podľa serveru britského denníka Daily Express pripustila aj nemecká kancelárka Angela Merkelová. „Bude to určite veľmi ťažká volebná kampaň,“ povedala Merkelová podľa britského servera v lete v diskusii so študentmi v gruzínskej metropole Tbilisi.

V poslednom čase vo voľbách v niekoľkých krajinách EÚ posilnili nacionalistické strany, ktoré sú kritické k súčasnému kurzu EÚ. Medzi ne patrí aj Salviniho Liga, strana Fidesz maďarského premiéra Viktora Orbána, nemecká Alternatíva pre Nemecko (AFD), Slobodná strana Rakúska (FPÖ) či strana Švédski demokrati (SD).

Zdroj: ČTK


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti