Salvini: Eurovoľby prinesú novú európsku jar. Spojenectvo Ríma s Varšavou bude protikladom vplyvu Francúzska a Nemecka

10.01.2019 | 10:06
  0
Šéf Ligy Severu vyhlásil, že Európa, ktorá sa zrodí v júni, bude mať iný smer, ako ten, ktorý má dnes, keď ju ovládajú byrokrati.

Nové kľúčové spojenectvo medzi Talianskom a Poľskom sa pokúša upevniť taliansky minister vnútra Matteo Salvini, ktorý os Rím - Varšava postavil v stredu do protikladu k európskemu spojenectvu medzi Francúzskom a Nemeckom.

Aktuálne najvplyvnejší taliansky politik, ktorý má v krajine fakticky väčšiu moc než premiér, počas stredajšej návštevy vo Varšave vyhlásil, že po tohtoročných júnových voľbách do Európskeho parlamentu bude Európa vyzerať úplne inak ako dnes.

Nová európska jar

Eurovoľby budú podľa neho znamenať "novú európsku jar", vyhlásil Salvini po rokovaní s poľským ministrom vnútra Joachimom Brudzinskim, na ktoré prišiel v košeli s nápisom "Polizia".

Salvini sa po rokovaní s Brudzinskim tradične ohradzoval voči údajne príliš priateľskému postoju súčasných európskych politických špičiek voči imigrácii a vyhlásil, že keď sa po eurovoľbách pomery v Európe zmenia, kontinent zaujme v tejto oblasti tvrdší postoj.

"Európa, ktorá sa zrodí v júni, bude mať iný smer, ako ten, ktorý má dnes, keď ju ovládajú byrokrati," vyhlásil Salvini.

Nová rovnováha, nová energia

"V Európe sa doteraz vždy hovorilo o francúzsko-nemeckej osi. My ale chystáme novú rovnováhu a novú energiu pre Európu.

A Poľsko a Nemecko budú protagonistami tejto novej európskej jari, tohto znovuzrodenia európskych hodnôt," sľuboval Salvini na pôde poľského ministerstva vnútra.

Neskôr večer sa Salvini vo Varšave stretol aj s poľským lídrom, predsedom vládnucej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslawom Kaczynskim.

Zdroj: SITA


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti