Salvini chránil Taliansko pred migrantmi. Senát teraz umožnil, aby ho za to stíhali

12.02.2020 | 21:03
  1
"Som úplne pokojný a hrdý na to, čo som urobil ako minister vnútra. Urobím to isté, len čo budem znova vládnuť," reagoval Salvini.

Talianski senátori hlasovali v stredu za odobratie imunity pravicovému opozičnému lídrovi a bývalému ministrovi vnútra Matteovi Salvinimu, ktorý je obvinený z únosu. Toho sa mal dopustiť, keď 116 migrantom nedovolil vlani v júli šesť dní vystúpiť z lode pobrežnej stráže Gregoretti. Informovala o tom agentúra AFP.

Salvini odmietal povoliť humanitárnym záchranárskym lodiam vstup do talianskych prístavov, čo vyústilo do desiatok patových situácií. Salvini od iných štátov EÚ žiadal, aby znášali náklady a bremeno starostlivosti o migrantov zachránených v Stredozemnom mori.

"Vedel som, že to takto dopadne. Som úplne pokojný a hrdý na to, čo som urobil ako minister vnútra. Urobím to isté, len čo budem znova vládnuť," reagoval Salvini.

Proti odobratiu imunity boli opozičné pravicové strany Forza Italia a Fratelli d'Italia.

Šéfovi krajne pravicovej strany Liga Severu hrozí až 15 rokov väzenia a až osemročný zákaz politickej činnosti, píše server idnes.cz.

Výsledky hlasovania majú byť formálne zverejnené o 19:00 SEČ. Reuters však na základe predbežného sčítania hlasov tvrdí, že väčšina senátorov hlasovala za to, aby Salvini bol zbavený imunity.

Salvini povedal, že verí v nestrannosť justície.

Salvini po nástupe do úradu ministra vnútra v júni 2018 presadil prísnu protiimigračnú politiku, ktorú mnohí Taliani vítali, pretože ich krajina sa vtedy potýkala s mäsovou migračné vlnou z Afriky. Uzatváraním prístavov si ale Salvini, ktorý bol ministrom do vlaňajšieho septembra, vyslúžil kritiku, pretože migranti utekajúci pred násilím a biedou z Afriky museli tráviť niekoľko dní, niekedy aj týždňov na palubách lodí. Skoršie vylodenie umožnil zvyčajne len niekoľkým migrantom so zdravotnými ťažkosťami.

Salvini povolil vylodenie všetkých z lode až po tom, čo krajina EÚ sľúbili, že migrantov prevezmú. Podobnú prax aplikuje aj Malta, ktorá sa takto rovnako ako Salvini už skoro dva roky snaží prinútiť EÚ k systémovému riešeniu.

Podľa agentúry AFP Salviniho advokáti chcú ako argument použiť aj to, že uzatváranie prístavov nebolo len individuálne rozhodnutie Salviniho, ale že sa na ňom podieľali aj ostatní členovia vtedajšej vlády.

Tú tvorila koalícia Salviniho Ligy a Hnutie piatich hviezd (M5S), než sa ich spojenie rozpadlo kvôli Salviniho snahe vyvolať predčasné voľby.

Šéf Ligy tak chcel využiť svojich narastajúcich volebných preferencií. Voľby sa však nekonali, pretože M5S uzavrelo koalíciu s vtedy opozičnou Demokratickou stranou (PD). Nová vláda už prístavy migrantom neuzatvára.

Salvini čelí obvineniu kvôli nepovolenie okamžitého vylodenie migrantov vo viacerých prípadoch. Tento mesiac má senátne imunitný výbor hlasovať o zbavenie imunity v prípade lodi španielskej MVO Open Arms, ktorej Salvini dovolil vylodiť stovku migrantov v Taliansku vlani v auguste až po takmer troch týždňoch, keď to nariadila sicílska prokuratúra.

Vlani v marci odmietol senátne imunitný výbor nechať hlasovať o Salviniho imunite kvôli prípadu z augusta 2018. Vtedy povolil vylodenie viac než stovky migrantov z lode pobrežnej stráže Diciotti po piatich dňoch, keď ich sľúbila prevziať talianska katolícka cirkev, Írsko a Albánsko.

V talianskom systéme dvoch rovnocenných parlamentných komôr o imunite zákonodarcov rozhoduje Senát.

Zdroj: konzervativnyweb.sk

Články súvisiace s tematikou:

 

 


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti