S Ursulou príde nový zákon a s ním aj totalita, prognózuje Jiří Weigl

18.07.2019 | 18:09
  3
Skepsu a rozčarovanie z voľby novej hlavy Európskej komisie neskrýva analytik Jiří Weigl z Inštitútu Václava Klausa (IVK).

Ursula von der Leyenová (60) sa od 1. novembra stane prvou ženou na čele Európskej komisie (EK). Rozhodli o tom v utorok večer poslanci Európskeho parlamentu (EP).

Nový predseda EP David Maria Sassoli uviedol, že za von der Leyenovú hlasovalo 383 zo 747 prítomných poslancov, proti sa ich vyslovilo 327 a 22 sa zdržalo hlasovania.

Von der Leyenová v stredu končí vo funkcii nemeckej ministerky obrany. Funkcie predsedníčky Európskej komisie sa ujme 1. novembra a žezlo prevezme od Jeana-Clauda Junckera.

Predseda EPP vidí vízie

Predseda Európskej ľudovej strany (EPP) Joseph Daul priznal, že je hrdý nielen na prvú šéfku EK, ale aj na jej jasnú a odvážnu víziu budúcnosti Európy.

"Nikdy neváhala robiť veľké kroky vpred a program, ktorý predstavila, to dokazuje. Je to program, ktorý má slúžiť našim občanom, zjednotiť Úniu a posunúť nás dopredu," uviedol Daul.

Šéfka politickej skupiny socialistov a demokratov v EP (S&D) Iratxe Garcíová povedala, že nastal čas spolupracovať, aby sa progresívne záväzky, ktoré dala von der Leyenová, premietli do skutočných zmien, aké "požadujú občania". Šéfka S&D však privítala von der Leyenovej iniciatívy v prospech rodovej rovnosti a na odstránenie násilia páchaného na ženách.

Zelení by chceli viac zelenú Ursulu

Šéf frakcie Obnovme Európu Dacian Ciološ zdôraznil, že rozhodnutie liberálov bolo podmienené jej ambicióznym programom v oblasti právneho štátu, ochrany klímy, digitalizácie a konvergencie medzi východom a západom EÚ.

Spolupredsedníčka frakcie Zelení / Slobodná európska aliancia Ska Kellerová upozornila, že proeurópsky prejav, ktorý predniesla, bol pozitívnym prekvapením po jej slabom výkone na schôdzach skupiny minulý týždeň.

"Nevypočuli sme si však dosť o našich kľúčových požiadavkách, o konkrétnych návrhoch na odvrátenie klimatických zmien," uviedla Kellerová.

Konzervatívcom a reformistom prekáža viac centralizácie

Spolupredsedovia skupiny Európski konzervatívci a reformisti (ECR) Raffaele Fitto a Ryszard Legutko priznali, že mnohí poslanci z tejto skupiny von der Leyenovú z mnohých dôvodov nepodporili.

"Jej politický program, viac a viac centralizácie, bude narúšať schopnosť členských štátov konať nezávisle," skonštatoval Fitto.

Ursule von der Leyenovej zablahoželali v utorok k zvoleniu za predsedníčku Európskej komisie (EK) aj českí politickí lídri, konkrétne premiér Andrej Babiš (ANO), píše agentúra Tasr.

"Gratulujem k úspechu vo voľbe! Do čela Európskej komisie prvýkrát zasadne žena - a to žena veľmi kompetentná! Jej voľbu som podporoval a teším sa na spoluprácu v Európskej rade a dúfam, že už onedlho budeme mať príležitosť osobne prebrať naše očakávania od EÚ," napísal český premiér na sociálnej sieti Twitter.

Jiří Weigl: Klimatický zákon, ktorý proklamuje, prinesie totalitu

Skepsu a rozčarovanie naopak neskrýva analytik Jiří Weigl z Inštitútu Václava Klausa (IVK).

"Nemecká kandidátka na predsedníčku Európskej komisie Ursula von der Leyen, ktorá nám bude v nasledujúcich piatich rokoch fakticky vládnuť, práve vyhlásila, že v prvých 100 dňoch vo funkcii predloží klimatický zákon, ktorý zakotví uhlíkovú neutralitu k roku 2050," uviedol na stránke IVK.

"Že je to nezmysel, ktorý nikto nevie, ako naplniť, a že to pre zastavenie klimatických zmien nemá žiadny význam, je vec jedna. Že to však bude mať fatálny dopad na náš spôsob života a našu slobodu, je vec úplne jasná," tvrdí.

Zakážu a prikážu nám všetko v záujme planéty

V mene tejto pseudovedeckej environmentalistickej chiméry prebieha podľa neho zásadný progresivistický útok na demokraciu a slobodnú spoločnosť za blahosklonného nezáujmu či dokonca s priamou podporou väčšiny politikov a médií.

"Pritom toto je nová totalita. Zakážu nám všetko. Vždy sa nájde dosť fanatikov, hlupákov či všetkého schopných hochštaplerov, ktorí budú nové náboženstvo iniciatívne vnucovať a inkvizítorsky šíriť. Zakážu autá, predpíšu, čo budeme jesť, ako budeme bývať. V Španielsku a Nemecku sa už vyvlastňuje. Zatiaľ je to na začiatku, ale príde to vo veľkom. Hodnoty-nehodnoty. Robiť budeme smieť len to, čo nám výslovne povolia. Bude to v záujme planéty," uzatvára Jiří Weigl.

Zdroj: konzervativnyweb.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti