Rysuje sa nová dohoda o prerozdeľovaní utečencov, účasť v systéme bude dobrovoľná

09.10.2019 | 09:40
  8
Doterajšie pokusy o takúto dohodu stroskotali na odpore zo strany niektorých členských krajín, predovšetkým Maďarska, Českej republiky, Slovenska a Poľska.

Na úrovni Európskej únie (EÚ) sa rysuje prijatie novej dohody o prerozdeľovaní migrantov medzi jednotlivými členskými krajinami.

Doterajšie pokusy o takúto dohodu stroskotali na odpore zo strany niektorých členských krajín, predovšetkým Maďarska, Českej republiky, Slovenska a Poľska, ktoré sa ohradzujú voči prijímaniu aj malého počtu utečencov.

Nová dohoda má preto spočívať v tom, že do systému, v rámci ktorého sa budú migranti prerozdeľovať do jednotlivých krajín, budú zapojené len tie krajiny, ktoré to budú samy chcieť.

Prijatie novej dohody zatiaľ podporuje len sedem krajín, z toho štyri ju aj navrhli. Ukázalo sa to na utorňajšom rokovaní ministrov vnútra členských krajín EÚ v Luxemburgu, kde sa k navrhovateľom, teda Nemecku, Francúzsku, Taliansku a Malte, pridali už len Portugalsko, Írsko a Luxembursko.

"Včera sme boli siedmi, dnes ráno tiež siedmi, a dnes večer sme stále siedmi," komentoval situáciu luxemburský minister zahraničných vecí Jean Asselborn.

"Prečo len my, a prečo nikto iný?" apeloval Asselborn na solidaritu zvyšných členských krajín EÚ.

Mnohé z nich však programovo nechcú prijímať žiadnych utečencov, a novú dohodu odmietajú aj napriek tomu, že účasť v systéme ich prerozdeľovania by podľa nej mala byť čisto dobrovoľná. 

Pre nesúhlas si tieto krajiny našli rôzne dôvody. "Je to pre nás začiatok cesty k tomu, aby tento materiál prešiel do povinného režimu," snažil sa vysvetliť pozíciu českej vlády minister vnútra Jan Hamáček.



Zatiaľ sa tak nepotvrdili optimistické očakávania francúzskej ministerky pre európske otázky Amélie de Montchalin, ktorá pred utorňajším rokovaním avizovala, že krajín, ktoré sa chcú k dohode pripojiť, je už okolo desať, a pravdepodobne sa k nim pridajú aj ďalšie.



Talianska ministerka vnútra Luciana Lamorgese však aj po neúspechu na rokovaní v Luxemburgu vyjadrila presvedčenie, že do konca roka by sa k dohode mohli pridať aj ďalšie štáty.



Všetky doterajšie pokusy o dohodu o prerozdeľovanie utečencov stroskotali na odpore zo strany niektorých členských krajín, predovšetkým Maďarska, Českej republiky, Slovenska a Poľska, ktoré sa ohradzujú voči prijímaniu aj malého počtu utečencov, plus Rakúska, ktoré ich naopak v rokoch 2015 a 2016 prijalo mnoho.

Plán, ktorý predložili Nemecko, Francúzsko, Taliansko a Malta, ráta s tým, že keď sa pri európskych brehoch objaví loď s migrantmi zachránenými na mori, títo nezostanú dlhé mesiace "trčať" v krajine, ku ktorej brehom sa doplavili, ale prerozdelia sa medzi krajiny, ktoré už vopred vyjadrili ochotu ich prijať.



Po prijatí tejto dohody "budeme môcť konštatovať, že keď pripláva loď, budeme už vedieť, komu môžeme zavolať, a že existujú krajiny, ktoré sú pripravené vyslať svoje tímy", povedala v utorok v Luxemburgu de Montchalin.

 Dohoda by mala byť súčasťou zrýchleného procesu posudzovania žiadostí o udelenie azylu v členských krajinách EÚ, ktorý by mal skrátiť čas medzi príchodom migranta a rozhodnutím o udelení či neudelení azylu - vrátane jeho fyzického vyhostenia, ak sa preň úrady rozhodnú - na štyri týždne.

Doteraz tento proces zvykol trvať v mnohých prípadoch v niektorých krajinách aj niekoľko rokov.

Zdroj: konzervativnyweb.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti