Ruský rezort diplomacie: Mená a fotografie Rusov podozrivých v kauze Skripaľ nám nič nehovoria

05.09.2018 | 16:30
  0
Britská polícia sa domnieva, že nervovoparalytickú látku prepašovali vo falošnom flakóne parfumu Nina Ricci a potreli ňou vchodové dvere domu Skripaľovcov.

V súvislosti s obvineniami dvoch Rusov v kauze Skripaľ sa ruské ministerstvo zahraničných vecí v stredu obrátilo na Londýn s výzvou, aby prešiel od "informačných manipulácií" k praktickej súčinnosti medzi vyšetrovacími orgánmi.

Podľa agentúry Interfax to uviedla hovorkyňa ruského rezortu diplomacie Marija Zacharovová. Vyhlásila, že "médiami zverejnené mená, ako aj fotografie" ruských občanov podozrivých v kauze Skripaľ "nám nič nehovoria".

Zacharovová reagovala na správy, že v prípade otrávenia bývalého ruského špióna Sergeja Skripaľa a jeho dcéry Julije nervovoparalytickou látkou novičok obvinila britská prokuratúra Rusov Alexandra Petrova a Ruslana Boširova.

Mayová: Podozriví z otrávenia Skripaľovcov sú ruskí agenti

Britská premiérka Theresa Mayová v stredu na pôde parlamentu vyhlásila, že dvaja hlavní podozriví v prípade otrávenia bývalého ruského špióna Sergeja Skripaľa a jeho dcéry Julije nervovoparalytickou látkou novičok v anglickom Salisbury sú agenti ruskej vojenskej rozviedky GRU.

Britské tajné služby podľa Mayovej dospeli k názoru, že Alexandr Petrov a Ruslan Boširov pracujú pre tajnú službu GRU. Britská premiérka konštatovala, že nešlo o akciu "na vlastnú päsť", ale o operáciu, ktorá bola "takmer určite schválená aj mimo GRU na vysokej úrovni ruského štátu".

Prokuratúra obvinila Rusov z konšpirácie

Prokuratúra ich obvinila v neprítomnosti zo sprisahania s úmyslom vraždy Skripaľovcov, z použitia a prechovávania novička a z ďalších trestných činov.

Prokurátorka Sue Hemmingová uviedla, že Británia nežiada Moskvu o vydanie týchto mužov, pretože ruská legislatíva zakazuje vydávanie občanov tejto krajiny. Bol však na nich vydaný európsky zatykač a protiteroristická polícia zverejnila ich fotografie.

Podľa polície muži - štyridsiatnici - prileteli z Moskvy do Londýna na ruské pasy dva dni predtým, ako došlo k otráveniu Skripaľovcov. Polícia sa domnieva, že nervovoparalytickú látku prepašovali vo falošnom flakóne parfumu Nina Ricci a potreli ňou vchodové dvere domu Skripaľovcov.

Záhadná fľaštička

O viac ako tri mesiace neskôr našiel fľaštičku miestny obyvateľ Charlie Rowley. Hospitalizovali ho a jeho priateľka Dawn Sturgessová zomrela v nemocnici po tom, ako bola vystavená účinkom tejto látky.

Polícia dodala, že stopy po novičku sa našli v londýnskom hoteli, kde sa obaja muži ubytovali. Do Británie pricestovali 2. marca cez letisko Gatwick a krajinu opustili 4. marca.

Bývalý ruský špión Skripaľ a jeho dcéra sa stali 4. marca v anglickom meste Salisbury terčom útoku, pri ktorom bola podľa tamojších vyšetrovateľov použitá nervovoparalytická látka novičok, vyvinutá v 70. a 80. rokoch v bývalom Sovietskom zväze. Skripaľovci útok prežili. Londýn pripísal zodpovednosť za túto otravu Moskve, ktorá to však rozhodne popiera.

Zdroj: hlavne.sk (1), (2)


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti