Ruský obranný systém znepokojuje USA aj Izrael, ich pilotom zlyháva GPS

09.07.2019 | 21:39
  3
Signál rušenia je tak silný, že sa dá chytať až vo vesmíre.

Posledných niekoľko týždňov sa piloti izraelského letectva sťažujú na systematické zlyhania systému GPS. Podľa slov vojenského personálu, bojové lietadlá často nedokázali určiť svoju vlastnú polohu a niekedy sa „značka“ na obrazovke ocitla aj stovky kilometrov od skutočnej lokácie.

Izraelskí a americkí vojenskí velitelia sa na situáciu vyjadrili so slovami, že "problémy v navigačných systémov sú výsledkom ruského testovania najnovších elektronických bojových systémov."
 
Podľa vedúceho veliteľstva špeciálnych síl  obrany Spojených štátov amerických Raymonda Thomasa, sa ešte predtým podarilo americkým spojencom vyhnúť účinkom ruských elektronických bojových systémov, ale teraz sa už situácia rapídne zmenila.
 
Todd Humphreys, profesor na University of Texas, bývalý inžinier v leteckom a kozmickom priemysle sa vyjadril, že "rušenie je v týchto dňoch také silné, že zlyhania systému sú pozorované nielen v Izraeli, ale aj na Cypre. Signál je tak silný, že sa dá chytať až vo vesmíre," vyhlásil vedec.
 
Humphreys dodal, že zdroj signálu sa nachádza na ruskej vojenskej základní Khmeimim, čo je na západe Sýrie. Rusko už predtým skúšalo svoje systémy elektronického boja a však neovplyvňovalo územia susedných štátov, dodal expert. Naznačuje to, že najnovšie systémy boli presunuté do Sýrie na testovania za podmienok blízkych práve tým bojovým. Je možné, že hovoríme o komplexoch "Palatin, Divnomorye, Tirada-2C a Pole-21."
 
Izrael v posledných mesiacoch opakovane spustil raketové útoky na predmestia Damašku napriek rokovaniam kontaktnej skupiny v súvislosti so stabilizáciou situácie v tejto arabskej republike.
 
Väčšina rakiet bola zničená systémami protivzdušnej obrany, ale niektorým sa podarilo dostať k cieľu. To je prevdepodobne dôvod, prečo sa Ruská federácia rozhodla posilniť ochranu strategicky dôležitých objektov na území Sýrie pomocou najnovších elektronických bojových systémov.  

Zdroj: netky.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti