Ruský agent Skripaľ bol v minulosti v Prahe, píše český týždenník Respekt

14.05.2018 | 11:13
  0
Skripaľ mal podľa správy v ruských tajných službách významnejšiu pozíciu, než uvádza väčšina médií.

Bývalý ruský agent Sergej Skripaľ, ktorého sa v marci pokúsili otráviť v Británii chemickou bojovou látkou, v minulosti tajne navštívil aj Prahu. S vyslancami českých bezpečnostných inštitúcií sa najmenej raz stretol aj v Spojenom kráľovstve, informoval v sobotu český týždenník Respekt.

Skripaľ mal podľa správy v ruských tajných službách významnejšiu pozíciu, než uvádza väčšina médií. Bol síce roky dôstojníkom vojenskej rozviedky GRU, no v prvej polovici 90. rokov minulého storočia šéfoval aj jej personálnemu oddeleniu, preto mal výborný prehľad o rozmiestnení agentov v Európe, pričom poznal aj totožnosť niektorých z nich, napísal Respekt na svojej webovej stránke.

V roku 1995 Skripaľa počas pôsobenia v Španielsku naverbovala britská tajná služba MI6, ktorej za peniaze poskytoval informácie. Rusi to odhalili a v roku 2004 ho zadržali. Odsúdili ho na 13 a pol roka väzenia, v roku 2010 ho však prepustili v rámci výmeny za desať ruských špiónov zadržaných v USA.

Následne sa usadil v Británii a s kolegami z MI6 spolupracoval na rozpracovaní ruskej špionážnej siete. S týmto cieľom Briti umožnili, aby sa s ním stretli aj bezpečnostný predstavitelia z partnerských krajín, s ktorými užšie spolupracujú. Od 90. rokov k týmto krajinám patrí aj ČR.

Najmenej raz, v roku 2012, bol Skripaľ v Prahe. Hoci sa tam zdržal len krátko, pre české tajné služby bola jeho návšteva údajne prínosom, vyplýva zo zistení Respektu. Zdroje týždenníka sa nedomnievajú, že by útok na Skripaľa a jeho dcéru z marca tohto roka nejako súvisel s návštevou Prahy.

Zdroj: pravda.sk / respekt.cz


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti