Rusko varuje pred alarmujúcim nárastom neofašizmu na Ukrajine

11.05.2018 | 12:52
  0
Moskva tvrdí, že snaha štvať neustále proti sebe Rusko a Ukrajinu je súčasťou politiky predstaviteľov Kyjeva.

Nedávny útok na ruské kultúrne centrum (Rossotrudničestvo) v ukrajinskom hlavnom meste Kyjev je ďalším pokusom zničiť spoločnú kultúru Ruska a Ukrajiny. Vyhlásila to hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharová.

„Je to súčasť tendencie neustále usilovať o to, aby nás proti sebe poštvali. Kultúra sa využíva ako nástroj na dosiahnutie tohto cieľa. V snahe dostať Rusko preč z Ukrajiny, je potrebné zatvoriť všetky ruské jazykové centrá, všetky centrá Rossotrudničestva a jednoducho zakázať vyučovanie ruskej histórie a všetko spojené s našou krajinou - zničiť spoločný kultúrny priestor. Je to v záujme ukrajinského ľudu? Samozrejme, že nie. Ide o politiku a ideológiu súčasných predstaviteľov Kyjeva,“ vyhlásila vo štvrtok Zacharová.

Konstantin Vorobjev, ktorý je v ukrajinskej metropole riaditeľom ruského centra pre vedu a kultúru v stredu vyhlásil, že v centre Kyjeva ho napadli radikáli, keď chcel položiť kvety k pamätníku druhej svetovej vojny, aby si tak pripomenul 73. výročie sovietskeho víťazstva vo Veľkej vlasteneckej vojne.

Narastajúci počet fanúšikov neofašizmu na Ukrajine je alarmujúci, pretože ukrajinskí predstavitelia sa snažia pravicových extrémistov očistiť. Poukázal na to vo štvrtok stály predstaviteľ Ruskej federácie v Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Alexander Lukaševič upozornil, že Ukrajina je jediným členským štátom OBSE, ktorý povolil existenciu nacistických skupín vrátane extrémistického Pravého sektora, ktoré boli v Rusku zakázané.

„Rýchly nárast vplyvu moderných priaznivcov fašizmu vyvoláva vážne obavy ... Svastiky a iné nacistické symboly, vrátane pochodov s fakľami naberajú na obrátkach, zatiaľ čo pamätníky sovietskych bojovníkov sú vandalizované,“ povedal Lukaševič s tým, že ide o výsmech ukrajinským občanom, ktorí počas Veľkej vlasteneckej vojne utrpeli ťažké straty.

„Ukrajinskí predstavitelia sa snažia očistiť povesť nacistických spolupracovníkov a vojnových zločincov - členov Ukrajinskej povstaleckej armády (UPA) a Organizácie ukrajinských nacionalistov (OUN), ktoré ich zobrazujú ako bojovníkov za slobodu, aj keď majú na rukách krv tisícok ľudí,“ povedal Lukaševič s odkazom na ukrajinského nacionalistického vodcu Stepana Banderu, alebo veliteľa UPA Romana Šukeviča.

Zdroj: sputniknews.com


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti