Rusko varuje Google pred zasahovaním do blížiacich sa volieb

05.09.2018 | 11:51
  0
Ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj dostal údajne od Google možnosť zverejniť na Youtube informácie, ktoré budú propagovať masové zhromaždenie politického charakteru.

Ruská generálna prokuratúra varovala spoločnosť Google pred zasahovaním do volieb, ktoré sa v Rusku uskutočnia túto nedeľu. Podľa agentúry TASS to uviedol zástupca vedúceho odboru generálnej prokuratúry pre dohľad nad uplatňovaním zákonov Alexej Žafiarov.

Upozornenia v rovnakom zmysle zaslali spoločnosti Google aj Ústredná volebná komisia (ÚVK) a Federálna služba pre dozor v oblasti telekomunikácií, informačných technológii a masmédií (Roskomnadzor), pričom v nich upozornili, že avizovanie či oznamovanie konania úradmi nepovolených zhromaždení v deň volieb je zo zákona zakázané.

Podľa vysvetlenia člena ÚVK Alexandra Kľukina, ktoré zverejnila agentúra Interfax, ide o to, že ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj dostal údajne od Google možnosť zverejniť na Youtube informácie, ktoré budú propagovať "masové zhromaždenie politického charakteru" naplánované na 9. septembra, keď sa v Rusku bude konať viacero regionálnych volieb.

ÚVK a Roskomnadzor informovali, že spoločnosť Google na ich listy zatiaľ neodpovedala.

Vyslanec ruského ministerstva zahraničných vecí pre osobitné úlohy Andrej Nesterenko podľa TASS-u uviedol, že zdroje informácií z USA sú len "na milimetre" vzdialené od stavu, keď porušia ruské volebné zákony. Nesterenko dodal, že vláda v Moskve bude o tejto situácii informovať americkú administratívu.

V nedeľu 9. septembra sa v Rusku uskutočnia priame voľby najvyšších predstaviteľov 22 regiónov. Rozhodovať sa bude aj o zložení zákonodarných zborov 16 subjektov Ruskej federácie. Okrem toho sa uskutočnia aj voľby primátorov štyroch hlavných miest subjektov federácie: v Jakutsku, Abakane, Chabarovsku a Tomsku. V tento deň sa v siedmich jednomandátových okruhoch konajú aj doplňujúce voľby do Štátnej dumy.

Zdroj: hnonline.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti