Rusko sprísnilo zákon o zahraničných agentoch

24.01.2018 | 18:34
  0
Poslanci ruského parlamentu zvýšili pokuty pre médiá so štatútom zahraničného agenta.

Ruská Štátna duma podporila drastické zvýšenie pokút za porušovanie zákona médiami, ktoré sú financované zo zahraničia a štátne orgány ich označujú za zahraničných agentov.

Za príslušné zmeny v zákone hlasovalo v stredu všetkých 407 prítomných poslancov.

Za porušenie legislatívy je stanovená pokuta pre fyzické osoby 10-tisíc rubľov (približne 177 dolárov) a 50-tisíc rubľov (približne 886 dolárov) pre predstaviteľov štátu.  Pokuta vo výške 500-tisíc (8.863 dolárov) sa bude vzťahovať na právnické osoby.

V prípade opakovaného porušenia zákona za výška finančného postihu zvýši. Najtvrdšie sankcie sa budú týkať „hrubého porušenia nariadenia“, ktoré vyplýva z viacnásobného porušenia zákona o zahraničných agentoch. V uvedenom prípade môžu fyzické osoby čeliť pokute 150-tisíc rubľov (približne 2 569 dolárov) alebo 15-dňovému väzeniu. Štátny predstaviteľ  bude musieť na základe viacnásobného porušenia zákona zaplatiť 200-tisíc rubľov (približne 3 545 dolárov). Trestom za "hrubé porušenia zákona“ právnickými osobami bude sankcia až 5 miliónov rubľov (okolo 88 634 dolárov).

Pokuty sa budú uplatňovať proti tým médiám, ktoré porušia nariadenie registrovať sa ako zahraničný agent, alebo sa dopustia iných porušení legislatívy. Na blogerov sa zákon podľa predstaviteľov dolnej komory ruského parlamentu vzťahovať nebude.

Zákon o zahraničných agentoch prijalo Rusko v reakcii na podobný krok zo strany Spojených štátov. V USA sa uvedená legislatíva dotkla televízie RT a spravodajskej agentúry Sputnik.

Ruská federácia označila za zahraničných agentov napríklad Hlas Ameriky, alebo rádio Slobodná Európa/rádio Sloboda.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti