Rusko označil proces v kauze zmeniek za tendenčný a manažovaný americkou ambasádou a Lipšicom

11.02.2020 | 18:47
  5
Obžalovaný exriaditeľ televízie Markíza od začiatku procesu avizuje svedkov, ktorí potvrdia verziu obhajoby.

Obžalovaný v kauze falšovania zmeniek a bývalý riaditeľ TV Markíza Pavol Rusko odišiel z hlavného pojednávania po tom, čo senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) schválil jeho žiadosť o konanie v neprítomnosti. Proces označil za tendenčný a manažovaný americkou ambasádou.

„Rozhodol som sa odísť na protest voči tomu, ako je vedený tento súdny spor. Vieme, že nám budú všetky dôkazy odmietnuté,“ povedal obžalovaný. Rozsudok je podľa neho napísaný dopredu, spolieha sa na Najvyšší súd SR v prípadnom odvolacom konaní.

Obžalovaný exriaditeľ televízie od začiatku procesu avizuje svedkov, ktorí potvrdia verziu obhajoby. Zatiaľ z nich bola vypovedať exmanželka obžalovaného Viera Rusková. O zmenkách podľa vlastných slov vedela, na vlastné oči ich nevidela. Mená ostatných svedkov má podľa obžalovaného súd, médiám ich povedať nechcel.

Pavol Rusko sa vyjadril aj k jeho podpisom. Odkázal pritom na výpovede písmoznalcov. Tí spomínali motiváciu podpisujúceho, ktorá môže ovplyvniť podpis. Pavol Rusko tvrdí, že sa na zmenky podpísal naschvál inak, aby ich mohol zaprieť pred jeho vtedajšou zahraničnou ochrankou.

Nechcel, aby sa dozvedela o sume 500 miliónov korún, ktorú Marianovi Kočnerovi sľúbil. Obával sa, že to v podsvetí vyvolá vojnu o peniaze. „Ja som to podpísal bez ich vedomia a poza ich chrbát,“ zdôvodnil Pavol Rusko, prečo o zmenkách a riešení sporu o televíziu nikomu nepovedal.

Rusko chce svedectvá

Rusko sa pri odchode pristavil pri novinároch, ktorým povedal, že pojednávanie opúšťa na protest proti tomu, ako je proces vedený. 

"My vieme, že všetky dôkazy nám budú odmietnuté," hovorí Rusko. Bývalý šéf Markízy tvrdí, že súd odmietne vypočuť ľudí, ktorí by mali priniesť osobné svedectvo, že zmenky videli. 

Nikto zo svedkov však počas viac ako siedmich mesiacov pojednávania nepotvrdil, že zmenky videl. Neurobila tak ani Ruskova exmanželka Viera či podnikateľ Ján Kováčik, o ktorom Rusko tvrdí, že mu o zmenkách povedal.

Obhajoba sa tiež odvoláva na to, že riešenie zmenkami navrhol právnik Ernest Valko, ktorý bol v roku 2010 zavraždený.  

Spomína Najvyšší súd

Rusko hovorí, že súdny proces nie je spravodlivý. "Je manažovaný ambasádou Spojených štátov amerických, riadený pánom Lišpicom," hovorí a sťažuje sa na to, že obhajoba nemôže priniesť dôkazy. 

Bývalý minister hovorí, že už je dopredu známe, ako celý proces dopadne. "Očakávam, že na Najvyšší súd ešte takéto praktiky neprišli," odpovedal na otázku, či očakáva, že bude odsúdený. 

Proces pokračuje naďalej v jeho neprítomnosti. Marian Kočner sa vyjadruje ku vykonaným dôkazom, pri ktorých nebol prítomný.

Obžalovaní Marian Kočner a Pavol Rusko podľa obžaloby prokurátora po vzájomnej dohode s obvineným Štefanom Ághom, ktorého trestná vec bola vylúčená na samostatné konanie, vyhotovili štyri sfalšované zmenky. Mali ich predložiť ako prílohy na vydanie platobných rozkazov.

Marian Kočner je obžalovaný i z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka a v kauze spoločnosti Gatex z porušovania povinností pri správe cudzieho majetku. Pavol Rusko je obžalovaný z objednávky vraždy Sylvie Klaus-Volzovej.

K téme sa Pavol Rusko vyjadril aj v relácii Informačná Vojna s Norbertom Lichtnerom dňa 28. januára 2020.

 

Zdroj: cas.sk / hnonline.sk / InfoVojna


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti