Rusko odsúdilo neonacistický pochod na Ukrajine

16.10.2019 | 17:27
  0
Moskva zároveň vyzvala medzinárodné štruktúry, vrátane OSN, OBSE a Radu Európy, aby principiálne odsúdili neonacistické akcie.

V Kyjeve sa 14. októbra konali oslavy výročia zriadenia tzv. „Ukrajinskej povstaleckej armády“, nechválene známej v Druhej svetovej vojne masakrovaním civilistov rôznych národností, vrátane Židov, Rusov, Ukrajincov aj Poliakov, čo je ďalším prejavom neonacizmu a xenofóbie.

Radikálne organizácie usporiadali pochody s nacistickými symbolmi, sprevádzané agresívnymi sloganmi a oslavovaním hitlerovských kolaborantov Banderu a Šucheviča. Bohužiaľ, v súčasnej Ukrajine sa takéto akcie stávajú samozrejmosťou.

Tento rok neonacisti ultimatívne požadovali od úradov odmietnutie vykonávania dohôd „normandského formátu“ v rámci ktorého sa má uskutočniť oddelenie síl, stojacich proti sebe v Donbase a odstúpenie od implementácii „Steinmeierovho vzorca“. Zazneli otvorené výzvy k občianskej neposlušnosti a „vojne s Ruskom až do víťazného konca“.

Je sklamaním, že takéto prejavy nie sú náležite hodnotené ani ukrajinským vedením, ani medzinárodným spoločenstvom. Naviac, v predvečer pochodov premiér Ukrajiny Olexij Hončaruk mal uvítací prejav na odióznom koncerte ukrajinskej neonacistickej rockovej skupiny.

Vôbec nereagujú na tieto nacionalistické diania v Ukrajine jej západní patróni vrátane tých, ktorí sú účastníkmi mierového urovnania na východe krajiny. Dejiny ukazujú, že politika nadŕžania a zahrávania sa s extrémistickými hnutiami môže mať mimoriadne nebezpečné následky.

Vyzývame medzinárodné štruktúry, vrátane OSN, OBSE a Radu Európy, ako aj našich partnerov z „normandského formátu“, aby principiálne odsúdili neonacistické akcie podobného druhu a podnietili Kyjev k odporu voči týmto tendenciám, pristúpeniu k vykonávaniu povinností mierového urovnania v Donbase a rešpektovaniu základných práv a slobôd všetkých členov mnohonárodnostnej ukrajinskej spoločnosti.

Zdroj: InfoVojna / Ministersto zahraničných vecí Ruskej federácie


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti