Rusko odkazuje Londýnu: Našich kriminálnikov si nechajte, ale dajte nám späť ich nakradnuté peniaze

09.04.2018 | 12:17
  0
Ruský generálny prokurátor vyhlásil, že v Londýne žije 61 ruských občanov, ktorí vo vlastnej krajine ukradli približne 10 miliárd dolárov.

„Od roku 2002 sme Spojené kráľovstvo požiadali o vydanie na trestné stíhanie 61 ľudí obvinených alebo odsúdených v Rusku za spáchanie ekonomických trestných činov, pričom súhrn škôd predstavuje viac ako pol miliardy rubľov (10 miliárd dolárov). Ide len o priamu škodu, množstvo peňazí, ktoré (z Ruska) odčerpali, je oveľa vyššie,“ povedal Jurij Čajka ruskému pre televíziu NTV.

Britská vláda vo februári varovala bohatých Rusov žijúcich na britských ostrovoch, že môže zabaviť ich aktíva nad hranicou viac ako 50-tisíc libier (70 565 dolárov), ak nie je možné vysvetliť pôvod tohto majetku.

„Uisťujem vás, že pre mnohých bude veľmi ťažké vysvetliť pôvod svojho bohatstva. Dúfame, že britské úrady sa budú držať zákonov civilizovaného štátu a nie princípu krádeže ukradnutých peňazí,“ dodal generálny prokurátor.

Rusko je podľa Čajku znepokojené tým, že by Británia mohla pre seba zhabať ukradnuté peniaze. „Môžete si zločincov nechať, ale dajte naspäť peniaze. Toto sú naše peniaze,“ zdôraznil prokurátor.

Londýn a ďalšie britské mestá sú už dlhodobo bezpečným prístavom pre ruských zločincov, ktorí zo svojej domoviny utiekli.

Bývalý britský poslanec George Galloway sa vo februári pre RT vyjadril, že ruskými oligarchmi sa Veľká Británia neznepokojovala, pretože lúpež, ktorej napomáhal režim bývalého ruského prezidenta Borisa Jeľcina, schvaľovala.

„Britská vláda koná teraz z pokryteckých dôvodov, ktoré vyplývajú z jej konfliktu s dnešnou ruskou vládou a hlavne s prezidentom Putinom,“ dodal labouristický politik.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti