Rusko obvinilo USA z pokusu o útok na ruskú vojenskú základňu v Sýrii

25.10.2018 | 17:55
  0
Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov označil incident za veľmi znepokojujúci a dodal, že nevylučuje, že ruský prezident Vladimir Putin o ňom bude hovoriť aj so šéfom Bieleho domu Donaldom Trumpom.

Námestník ruského ministra obrany Alexandr Fomin uviedol, že americké vojenské lietadlo prevzalo kontrolu nad 13 bezpilotnými lietadlami s cieľom zaútočiť na ruskú vojenskú základňu v Sýrii. Drony sa podarilo zničiť ešte predtým, ako sa dostali nad zamýšľaný cieľ. Informovala o tom agentúra AP.

Drony smerovali k základni Humajmím v sýrskej provincii Lázikíja, keď ich "ovládanie prevzalo" americké prieskumné lietadlo Boeing P-8 Poseidon letiace nad Stredozemným morom, povedal na bezpečnostnej konferencii v Pekingu Fomin bez toho, aby spresnil, komu bezpilotné lietadlá patrili, či kedy k útoku došlo. Podľa Fomina sa drony podarilo zničiť skôr, ako sa dostali do blízkosti ruskej základne v Sýrii. Agentúra TASS v tejto súvislosti uviedla, že k pokusu o útok dronmi na Humajmím došlo v januári.

Fominovo vyjadrenie je prvým priamym obvinením Spojených štátov z pokusu o koordináciu útoku na ruské vojenské zariadenia v Sýrii, napísala agentúra AP. Americká strana na obvinenia Moskvy nereagovala.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov označil incident za "veľmi znepokojujúci" a dodal, že nevylučuje, že ruský prezident Vladimir Putin o ňom bude hovoriť aj so šéfom Bieleho domu Donaldom Trumpom. Obaja lídri sa stretnú 11. novembra v Paríži pri príležitosti osláv 100. výročia konca prvej svetovej vojny.

Rusko podniká vojenské operácie v Sýrii od septembra 2015 - pomáha spojencovi, sýrskemu prezidentovi Bašárovi Asadovi, zvrátiť priebeh vojny v jeho prospech. Humajmím je hlavnou operačnou základňou ruských síl v Sýrii. Od začiatku roka sa viackrát stala terčom útokov dronov patriacich vzbúrencom proti Asadovmu režimu.

Zdroj: 24hod.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti