Rusko na pôde OSN označilo organizáciu Biele prilby za hrozbu

12.10.2018 | 13:03
  0
Spojené štáty, Británia a Francúzsko reagovali na tieto vyhlásenia s hnevom a prekvapením.

Rusku sa vo štvrtok na pôde OSN dostalo kritiky za to, že označilo sýrsku dobrovoľnícku záchranársku organizáciu Biele prilby za "hrozbu" a požadovalo jej stiahnutie z tejto vojnou sužovanej krajiny.

"Prítomnosť Bielych prílb je zdrojom hrozby. Vyzývame západné krajiny, aby túto organizáciu stiahli zo Sýrie. Teroristi by mali byť odstránení. Mať ich v civilizovanej spoločnosti nie je dobrý nápad," uviedol nemenovaný ruský predstaviteľ na schôdzi Bezpečnostnej rady OSN, ktorú iniciovala Moskva.

Činiteľ zvlášť zdôraznil prítomnosť Bielych prílb v provincii Idlib, poslednej veľkej bašte sýrskych povstalcov. Podľa viacerých diplomatických zdrojov USA, Británia a Francúzsko reagovali na tieto vyhlásenia s hnevom a prekvapením.

Spojené štáty odsúdili "škandalózne a nepravdivé obvinenia zo strany Ruska. Biele prilby sú humanitárnou organizáciou. Rusko pokračuje v šírení lživých informácií," tvrdia diplomatické zdroje, ktoré citovala spravodajská stanica France 24.

Británia vyzvala Rusov, aby "prestali mrhať časom Bezpečnostnej rady", zatiaľ čo Francúzsko uviedlo, že je "nepríjemne prekvapené a ohromené" a dodalo, že inkriminovaná skupina "zachránila stovky ľudí".

Biele prilby, oficiálne Sýrska civilná obrana (SCD), vznikli v roku 2013 a podieľajú sa na záchranných operáciách v povstaleckých zónach a pomáhajú ľuďom zraneným pri útokoch. Rusko však nepovažuje členov tejto skupiny za záchranárov a viac ráz ich v minulosti obvinilo zo spojitosti s teroristami.

Sily lojálne sýrskemu prezidentovi Bašárovi Asadovi vybojovali späť značné časti Sýrie od opozičných povstalcov a džihádistov po tom, ako Rusko v septembri 2015 intervenovalo na strane Damasku.

Zdroj: pravda.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti