Rusko: Chemický útok v sýrskom meste Dúmá bol zinscenovaný

10.04.2018 | 10:57
  0
Ruský veľvyslanec pri OSN Vasilij Nebenzia, ako aj špeciálny vyslanec OSN pre Sýriu Staffan de Mistura vyzvali na nezávislé vyšetrovanie tohto incidentu.

Bezpečnostná rada OSN v pondelok na svojom mimoriadnom zasadnutí rokovala o bezpečnosti na Blízkom východe v nadväznosti na správy o údajnom chemickom útoku v sýrskom meste Dúmá, ktorý sa odohral 7. apríla.

Špeciálny vyslanec OSN pre Sýriu Staffan de Mistura vyzval v tejto súvislosti na "nezávislé vyšetrovanie" údajného chemického incidentu a naliehal na zdržanlivosť pre všetky zúčastnené strany.

Rusko je hlboko znepokojené skutočnosťou, že niektorí spojenci Washingtonu (Francúzsko a Veľká Británia) slepo nasledujú Spojené štáty a bezdôvodne sa „zapojili do konfrontačnej politiky proti Rusku a Sýrii“. Ruský veľvyslanec pri OSN Vasilij Nebenzia pripomenul, že Moskva v poslednom období čelí „ohováraniu, jastrabej rétorike, sankciám, vydieraniu a dokonca aj silovým hrozbám“.

Zdôraznil, že zakaždým, keď západné mocnosti zasahujú do záležitostí iných štátov, zanechávajú po sebe iba chaos. „Chápete to nebezpečenstvo, ku ktorému ženiete svet?“ spýtal sa ruský diplomat.

Podľa jeho vyjadrenie niet pochýb o tom, že údajný chemický útok v meste Dúmá bol zinscenovaný. Nebenzia rovnako ako de Mistura vyzval na nezávislé vyšetrovanie.

Taktiež apeloval na Organizáciu pre zákaz chemických zbraní (OPCW), ako aj OSN, aby do oblasti údajného útoku vyslali v utorok svojich expertov. Priľúbil, že ruskí a sýrski vojaci sa postarajú o ich bezpečnosť.

Nebenzia spochybnil „dôkazy“ poskytnuté kontroverznou skupinou Biele prilby, ktoré o incidente informovali. Doplnil, že miesto údajného chemického útoku bolo sfalšované. Povedal, že je neprirodzené, aby bomba zasiahla strechu budovy a potom padla na drevenú posteľ bez toho, aby ju poškodila.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti