Rusko: Británia postupuje v kauze Skripaľ podľa zaužívaného scenára a médiá naďalej šíria nepodložené informácie

06.09.2018 | 16:39
  0
Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová komentovala najnovšie vyhlásenia britských oficiálnych predstaviteľov ohľadne incidentov v Salisbury a Amesbury. 


Britské úrady opäť rozmazávajú tému o údajnej účasti ruskej strany na incidentoch v Salisbury a Amesbury, pričom postupujú podľa zaužívaného scenára. Médiá šíria nijakými dokumentmi a dôveryhodnými svedectvami nepodložené tvrdenie o tom, že „existuje dostatok dôkazov na vznesenie obvinenia proti dvom ruským občanom“, a boli zverejnené fotografie dvoch osôb, ktorých štátna príslušnosť nie je ničím potvrdená. 



Toto konanie má rovnakú šablónu: váľajú na ruskú stranu obvinenia a súčasne kategoricky odmietajú akékoľvek kontakty, ktorých cieľom by bolo zistenie pravdy. Namiesto toho znejú absurdné požiadavky, aby sme podali vysvetlenie v súvislosti so situáciou, s ktorou (ako sme už neraz zdôrazňovali) nemáme nič do činenia. 



Nemohli sme si nevšimnúť, že britskí aj americkí kolegovia postupujú podľa rovnakej schémy: nenamáhajú sa predložiť nijaké dokázateľné fakty, ale hneď uverejňujú zoznamy akýchsi „ruských agentov“, aby aspoň nejako zdôvodnili Londýnom a Washingtonom rozpútanú „honbu na čarodejnice“.



Naše žiadosti o spoločné vyšetrovanie a dožiadania našich právnych orgánov v trestnom konaní vo veci pokusu o vraždu ruskej štátnej občianky britská strana stále ignoruje. Ba čo viac, vidíme vyslovene odmietavé stanovisko Londýna k spolupráci pri zisťovaní pravdy.



Je očividné, že britskou vrchnosťou inšpirovaná tzv. „kauza Skripaľovcov“ sa úplne cieľavedome zavádza do slepej uličky. Namiesto skutočne nezávislého, objektívneho a transparentného vyšetrovania incidentov v Salisbury a Amesbury Londýn len zaryto operuje protiruskou megafónovou diplomaciou, pričom pokračuje v propagandistickej komédii v duchu známeho „highly likely“ („s veľkou pravdepodobnosťou“).

Zdroj: Veľvyslanectvo Ruskej federácie v Slovenskej republike


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti