Ruské veľvyslanectvo v Londýne spochybňuje autentickosť Skripaľovej vyhlásenia, v ktorom odmieta pomoc Ruska

12.04.2018 | 10:13
  0
Ambasáda sa obáva toho, že dcéra otráveného agenta je držaná v Británii ako rukojemník.

Vyhlásenie Julije Skripaľovej, ktoré zverejnila britská polícia, má za cieľ odstaviť ju od kontaktu s vonkajším svetom. Domnieva sa ruské veľvyslanectvo v Londýne, ktoré vyzvalo na preverenie, či ide o jej pravé stanovisko.

Londýnska metropolitná polícia zverejnila stanovisko Julije Skripaľovej - dcéry bývalého dvojitého agenta Sergeja Skripaľa, ktorá sa spolu s otcom zotavuje z útoku nervovým plynom, ktorý sa odohral 4. marca v anglickom meste Salisbury.

„Ak sú všetky uvedené informácie pravdou, nemôžeme nič len zablahoželať našim krajanom,“ reagovalo ruské veľvyslanectvo.

Veľvyslanectvo následne vyzvalo na preverenie, či Skripaľovej slová sú skutočne jej vlastné. „Bez možnosti overiť to, stanovisko metropolitnej polície vyvoláva viac otázok než odpovedí. Rovnako ako predtým, by sme sa chceli uistiť, že vyhlásenie pochádza skutočne od Julije. Zatiaľ o tom pochybujeme,“ uviedla ambasáda.

Julija Skripaľová vo svojom vyhlásení odmietla ponúknutú pomoc ruského veľvyslanectva a svoju sesternicu Viktoriu požiadala, aby za ňou nechodila a nepokúšala sa ju kontaktovať.

Podľa ruského veľvyslanectva „má toto stanovisko taký charakter, aby podporilo oficiálne vyhlásenia britských úradov a súčasne tak zamedzilo kontaktu Julije Skripaľovej s vonkajším svetom - konzulmi, novinármi a dokonca aj príbuznými“.

„Obzvlášť zaujimavá je fráza - nikto nebude hovoriť v mojom mene - ktorá sa objavila vo vyhlásení namiesto toho, aby ju na kameru prečítala samotná Julija,“ dodáva veľvyslanectvo. Vo svojom pôvodnom vyhlásení Skripaľová hovorí, že „nie je dosť silná na to, aby médiám poskytla svoj celý rozhovor.“

Média pred tým informovali, že Julija sa kvôli svojej bezpečnosti nachádza na bližšie neurčenom mieste. Ruská diplomatická misia v tejto súvislosti vyjadrila znepokojenie, že môže byť „držaná ako rukojemník“.

„Dokument len posilňuje podozrenie, že máme do činenia s násilnou izoláciou ruského občana. Ak majú britské úrady záujem ubezpečiť verejnosť, že tomu tak nie je, musia urgentne poskytnúť hmatateľné dôkazy, že Julija je v poriadku a nie je obmedzená jej sloboda,“ uviedlo na záver ruské veľvyslanectvo.

Zdroj: rt.com

 


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti