Ruské a čínske zlato zatrasie dominanciou USA vo svetovej ekonomike

08.01.2018 | 12:01
  0
Podľa experta na cenné kovy, majú obe krajiny viac zlata ako oficiálne pripúšťajú.

Zlato naakumulované Čínou a Ruskom môže byť vnímané ako súčasť stratégie odkloniť medzinárodné obchodovanie od amerického doláru. V rozhovore pre spravodajský portál RT to uviedol expert na drahé kovy zo singapurskej spoločnosti BullionStar.

Ronan Manly upozornil, že v oboch krajinách dochádza k posunu, pokiaľ ide o budovanie vlastných zlatých rezerv. Poznamenal, že ich zvyšovanie môže súvisieť s možným návratom mien krytých zlatom a snahou ukončiť globálnu dominanciu amerického dolára, ktorý týmto drahým kovom krytý nie je.

Analytik poukázal na fakt, že Čína spoločne s Ruskom za posledných 10 až 15 rokov intenzívne budovali svoje zlaté rezervy. Dodal, že len pred desiatimi rokmi mali oba štáty individuálne k dispozícii 400 ton. V súčasnosti majú spoločne nazhromaždených 3670 ton zlata.

„Zaujímavosťou je, že Rusko a Čína zverejňujú a propagujú ich aktivity zvyšovať zlaté rezervy a zároveň tent kov označujú za strategický peňažný majetok. Nerobia s tým žiadne tajnosti. Na druhej strane Spojené štáty robia presný upak opak a neustále znižujú strategický význam zlata,“ vyhlásil Manly.

Poznamenal, že práve zlato je vnímané Moskvou aj Pekingom ako strategické peňažné aktívum, ktoré v konečnom dôsledku prispeje v globálnom meradle k nezávislosti na dolári. Expert sa tiež domnieva, že oba národy majú v rámci využitia rôznych obchodných kanálov k dispozícii ešte viac zlatých rezerv ako deklarujú.

„Ak by sa Čína a Rusko spoločne rozhodli ukázať, že ich spoločné zásoby zlata sú vyššie ako majú k dispozícii Spojené štáty, zasadilo by to nielen úder pre americký dolár, ale aj pre postavenie USA v globálnej ekonomike,“ uviedol na záver obchodník s drahými kovmi.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti