Ruská vláda môže z Kremeľského zoznamu amerického ministerstva financií profitovať

31.01.2018 | 13:00
  0
Ruskí boháči budú zrejme uvažovať, že svoje peniaze zo Západu presunú domov.

Spravodajský portál RT vo svojom článku píše o tom, že Kremeľský zoznam zverejnený v pondelok americkým ministerstvom financií síce nehovorí o sankciách na osoby uvedené v dokumente, môže to mať však za následok to, že ruských miliardárov to môže prinútiť priniesť svoj zahraničný kapitál späť domov.

„Návrat kapitálu do krajiny začal už pred niekoľkými rokmi, keď ruskí občania začali v zahraničí prichádzať o svoj majetok a zahraničné vlády sa nie vždy držali zákona. To viedlo bohatých ľudí k zoskupeniu okolo vedenia krajiny,“ vysvetlil Gleb Zadoya, ktorý je hlavným ekonomickým analytikom spoločnosti Analitika Online.

Západné sankcie nemusia nevyhnutne znamenať, že kapitál sa vráti do Ruska, pretože existujú aj ďalšie trhy ako napríklad India a Čína. Z toho dôvodu ponúkla magnátom ruská vláda napríklad kapitálovú amnestiu, nízke dane a ďalšie výhody. Zadoya sa domnieva, že v prípade pokračovania protiruských sankcií, môže Rusko túto situáciu využiť v rámci investícií z externých zdrojov, za spoločného úsilia vlády a podnikateľského prostredia.

„S najväčšou pravdepodobnosťou budú občania, ktorí sa ocitli na Kremeľskom zozname, prinajmenšom premýšľať o návrate kapitálu do Ruska … aby sa ochránili, keby Američania voči nim začali uplatňovať reálne reštrikcie. Okrem toho má Rusko špeciálne nástroje, ktorými by oligarchom umožnili vrátiť svoje peniaze späť do krajiny. Ide o tzv. dôverné dlhopisy umožňujúce návrat peňazí späť do krajiny,“ uviedol analytik spoločnosti Forex Optimum Ivan Kapustiansky.

Investičný analytik spoločnosti Global FX -  Sergej Kostenko sa zase domnieva, že ak sa bohatí Rusi rozhodnú ponechať svoje aktíva a kapitál v zahraničí, riskujú navždy ich stratu.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti