Ruská vesmírna agentúra zosmiešňuje NATO. Roskosmos pred summitom Severoatlantickej aliancie v Madride zverejnil satelitné snímky a súradnice rozhodovacích centier Západu

29.06.2022 | 15:36
  0
Zatiaľ čo sa lídri 30 členov NATO pod vedením USA venujú rokovaniam v španielskej metropole, Roskosmos zverejňuje satelitné snímky povestných 'rozhodovacích centier', ktoré podporujú ukrajinských nacionalistov.

Ruská vesmírna agentúra v utorok zverejnením satelitných snímok a súradníc západných mocenských sídiel oslávila začiatok kľúčového samitu lídrov NATO v Madride.

Zatiaľ čo sa lídri 30 členov bloku pod vedením USA venujú rokovaniam v španielskej metropole, "Roskosmos zverejňuje satelitné snímky povestných 'rozhodovacích centier', ktoré podporujú ukrajinských nacionalistov," uviedla agentúra v príspevku na sociálnych sieťach, ktorý obsahoval fotografie. "Uvádzame súradnice týchto miest. Pre každý prípad."

Išlo o nie príliš tajné súradnice Bieleho domu a Pentagónu v USA, sídlo britského premiéra na Downing Street č. 10 v Londýne, Elyzejského paláca v Paríži, úrad nemeckého kancelára v Berlíne a centrála NATO v Bruseli.

Začiatkom júna bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev pre televíziu Al-Džazíra povedal, že Moskva zasiahne "centrá rozhodovania", ak Kyjev použije zbrane, ktoré dostal od Spojených štátov, na útok na ruské územie.

"Je zrejmé, aké sú tieto rozhodovacie centrá: ministerstvo obrany, generálny štáb a tak ďalej," dodal. "Ale treba si uvedomiť, že v tomto prípade sa konečné rozhodovacie centrá bohužiaľ nenachádzajú ani na území Kyjeva."

Počas samitu NATO v Madride tento týždeň členovia organizácie prijmú novú strategickú koncepciu aliancie, v ktorej sa očakáva, že Čína bude označená za krajina, ktoré predstavuje dôvody pre znepokojenie. Blok diskutuje o plánoch na podporu Ukrajiny proti Rusku, posilnení armád členských štátov Aliancie a rozšírení členstva o Fínsko a Švédsko ako nových spojencov NATO.

Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg v stredu po príchode na summit NATO v Madride vyhlásil, že vojenská aliancia čelí v súčasnosti najväčšej výzve od skončenia druhej svetovej vojny. Rusko podľa neho predstavuje priamu hrozbu pre bezpečnosť NATO.

Hlavy štátov a vlád 30 členských štátov NATO sa počas prvého dňa summitu zároveň rozhodli výrazne posilniť východné krídlo Aliancie. Okrem toho sa dohodli na novej strategickej koncepcii ozbrojených síl, ktorá podľa nich odráža zhoršený vzťah Aliancie s Ruskom.

Severoatlantická aliancia počas stredy rozhodla aj o prizvaní Fínska a Švédska do svojich radov. Hlavy štátov a vlád členských štátov NATO na summite zároveň súhlasili s podpísaním prístupových protokolov s týmito dvoma krajinami.

Summit NATO je dôkazom, že Aliancia chce „zadržiavať“ Rusko

Summit NATO, ktorý v týchto dňoch prebieha v španielskom Madride, slúži ako dôkaz, že Severoatlantická aliancia sa snaží Rusko "zadržiavať", pričom Moskva považuje snahu Fínska a Švédska o vstup do NATO za destabilizujúci faktor. Vyhlásil to v stredu námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov.

"Summit v Madride potvrdzuje a upevňuje smerovanie tohto bloku k agresívnemu zadržiavaniu Ruska. Toto však našu politiku žiadnym spôsobom neovplyvní, v každom prípade si spoľahlivo a na 100 percent zaistíme našu bezpečnosť," vyhlásil Riabkov.

"Rozšírenie Severoatlantickej aliancie považujeme za čisto destabilizujúci faktor v medzinárodných vzťahoch," dodal námestník ruského ministra Sergeja Lavrova.

Zdroj: rt.com / InfoVojna


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti