Rusi v referende schválili ústavné zmeny, ktoré umožnia Putinovi zostať prezidentom až do roku 2036

02.07.2020 | 12:52
  24
Zmeny v ústave zahŕňajú aj zmienku o "viere v Boha“. Obsahujú aj ustanovenie o zákaze manželstiev ľudí rovnakého pohlavia.

Zmeny v ruskej ústave podporilo v referende 77,92 percenta voličov, proti bolo 21,27 percent účastníkov, informovala vo štvrtok agentúra TASS s odvolaním sa na ústrednú volebnú komisiu, ktorá spracovala už 100 percent všetkých hlasov. Účasť dosiahla 65 percent.

Hlasovanie o zmenách v ruskej ústave sa na celom území krajiny skončilo v stredu o 21:00 h. moskovského času (20:00 h. SELČ). Voliči v zahraničí mohli hlasovať už od začiatku tohto týždňa.

Ústredná volebná komisia vysvetlila, že predčasné hlasovanie umožnilo predísť zhromažďovaniu ľudí vo volebných miestnostiach a zmierniť tak riziko šírenia koronavírusu SARS-CoV-2, s ktorého epidemickým výskytom Rusko ešte stále zápasí.

Ústavné zmeny umožnia prezidentovi Vladimirovi Putinovi zostať pri moci až do roku 2036. Prezident takisto dostane právo navrhovať sudcov najvyššieho súdu a prokurátorov na schválenie hornou komorou parlamentu.

Reformy tiež zakotvujú ekonomické zmeny, ktoré zaručujú minimálnu mzdu. Tá nemá byť nižšia ako úroveň životného minima, zatiaľ čo štátny dôchodok bude každoročne upravovaný o infláciu.

Zmeny v ústave zahŕňajú aj zmienku o "viere v Boha", a to napriek dlhej histórii Ruska/Sovietskeho zväzu ako sekulárnej krajiny. Obsahujú aj ustanovenie o zákaze manželstiev ľudí rovnakého pohlavia.

Zdroj: info.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti