Harabin poprel podporu Pellegrinimu, zbavil funkcie šéfa svojho volebného tímu, ktorý o podpore hovoril a naďalej šíri statusy zamerané proti Korčokovmu súperovi v druhom kole prezidentských volieb

28.03.2024 | 11:55
  0
Neúspešný prezidentský kandidát Štefan Harabin sa medzitým zbavil šéfa svojho volebného tímu, bývalého ministra pôdohospodárstva Miroslava Jureňu, ktorý médiám poskytol stanovisko v jeho mene vyjadrujúce podporu Petrovi Pellegrinimu v druhom kole prezidentských volieb. Predseda strany Maďarská aliancia a ďalší neúspešný kandidát na hlavu štátu Krisztián Forró v stredu oznámil, že v druhom kole prezidentských volieb podporí predsedu Národnej rady (NR) SR a lídra Hlasu-SD Petra Pellegriniho.

V médiách sa ráno objavila správa, že neúspešný prezidentský kandidát Štefan Harabin pôjde voliť v druhom kole prezidentských volieb a svoj hlas odovzdá Petrovi Pellegrinimu. Vyzval ľudí, aby tiež išli voliť. Sám Harabin to však označil za podvod.

"Moji voliči sú inteligentní, nepodceňujte ich. Moji voliči vedia, čo majú robiť, a vedia, koho majú voliť. Je tu veľmi silná objednávka na národného prezidenta, ktorý zachová Slovenskej republike suverenitu štátu, nevtiahne Slovensko do vojny, bude dodržiavať ústavu, zákony a medzinárodné zmluvy a bude presadzovať mierové riešenia konfliktu na Ukrajine a nikdy nepošle našich vojakov do vojny," uvádzalo sa v stanovisku, ktoré má agentúra SITA k dispozícii. Podľa stanoviska sa Pellegrini prihlásil k častiam programu, ktorý presadzoval Harabin v prvom kole.

Sám Štefan Harabin však pre portál Aktuality označil šírenie takejto správy za podvod. Tvrdí, že to nie je pravda a že vyslovene zakázal komukoľvek z jeho tímu poskytovať médiám stanoviská v jeho mene. „Kto že to povedal? Jureňa? To je podvod, to je nejaká Jureňova partizánčina,“ reagoval prekvapený Harabin.

Neskôr na svojich účtoch na sociálnej sieti napísal, že Miroslav Jureňa nie je viac šéfom jeho volebného tímu. "Napriek môjmu výslovnému zákazu dávať v tejto spojitosti akékoľvek vyjadrenia. Jureňa bol zbavený s okamžitou platnosťou funkcie vedúceho volebného štábu," napísal Harabin.

"Neúspešný prezidentský kandidát slovami šéfa jeho volebnej kampane Jureňu odzrazu prestáva veriť, že jeho voliči a voličky vedia, čo majú robiť. Po pár dňoch od prvého kola Jureňa dnes ohlásil Harabinovu 180-stupňovú obrátku a otvorene vyzýva v jeho mene ľudí, aby podporili Petra Pellegriniho. Harabin to, samozrejme, typicky harabinovsky popiera v štýle on nič, on muzikant," reagoval vo svojom statuse europoslanec Martin Hojsík (PS) z liberálnej frakcie Obnovme Európu (RE).

Podľa jeho názoru chce Harabin s Ficom a Pellegrinim zobchodovať svoju podporu, aby sa dostal na Ústavný súd.

"Ak Štefan Harabin nezastaví svoju antikampaň na Telegrame a nepodporí do 2. kola Petra Pellegriniho, bude osobne zodpovedný za zvolenie Ivana Korčoka 6. apríla do funkcie prezidenta Slovenska," napísal portál Aeronet v súvislosti so statumi šírených v ostatnom čase Harabinom na sociálnych sieťach.

"Tuto kampaň na Telegramu považuji za anti-konceptuální jaderné torpédo, které může potopit šance koaličního kandidáta Petera Pellegriniho na funkci prezidenta a k moci se dostane americký kandidát Ivan Korčok, který provede destrukci Ficovy vlády na mezinárodním poli. Naprosto chápu, že Peter Pellegrini není lumen vlastenecké fronty a není dostatečně proti-banderovský a proti-válečný, ani proti-americký, ani proti-unijní. Jenže Slováci si musí uvědomit, že stojí před stejnou volbou jako Češi a mohou si zvolit jen menší nebo katastrofálně větší zlo," vysvetľuj Aeronet.

Viac v článku TU.

Šéf Maďarskej aliancie a neúspešný prezidenský kandidát Forró podporil Pellegriniho

Predseda strany Maďarská aliancia Krisztián Forró podporí v druhom kole prezidentských volieb predsedu Národnej rady (NR) SR a lídra Hlasu-SD Petra Pellegriniho. Informovali o tom na spoločnej stredajšej tlačovej konferencii. Forró kandidoval v prvom kole volieb, do druhého nepostúpil.

"V tejto chvíli a za týchto podmienok si myslím, že by bolo alibistické povedať, nech sa ľudia rozhodnú," uviedol Forró a podčiarkol potrebu určiť smerovanie krajiny. Preto si myslí, že za súčasných podmienok je práve Pellegrini ako prezident najlepšou voľbou pre Slovensko a pre každého, pre koho sú dôležité regióny, národnostné komunity či mier.

Pellegrini skonštatoval, že s Forróm majú za sebou nejaké rokovania, poznajú sa a na mnohé aj medzinárodné otázky majú podobné postoje. Zhodli sa podľa jeho slov v otázke vojny na Ukrajine aj v potrebe vyrovnávať regionálne rozdiely. Zopakoval, že ako prezident chce spájať občanov bez ohľadu na národnosť a mieni dať aj maďarskej komunite pocítiť, že jej členovia sú plnohodnotnými občanmi Slovenska. Dodal, že našli i ďalšie možnosti spolupráce.

"Nie som žiadny začiatočník a viem čo prezident váhou svojej osobnosti vie dosiahnuť," povedal na margo reálnych možností prezidenta presadiť niektoré z vízií. Podčiarkol pritom potrebu spolupráce vlády a hlavy štátu a je presvedčený, že by dokázal v tomto smere vplývať na vládu.

Čo sa týka postupu strany Maďarská aliancia, podľa slov Forróa budú mať ešte večer predsedníctvo. Skonštatoval, že predsedníctvo už skôr rozhodlo, že bude s Pellegrinim rokovať, predostreli mu témy a našli na nich zhodu.

Viac vo videu:

Celá tlačová beseda:

Do druhého kola prezidentských volieb postúpili Ivan Korčok, ktorý získal 42,51 percenta hlasov, a Peter Pellegrini so ziskom 37,02 percenta hlasov. Forró získal v prvom kole volieb 2,9 percenta hlasov voličov.

 

Správu aktualizujeme ...


Zdroj: pravda.sk / YouTube / InfoVojna


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti