RTVS odmieta Hrnkovu kritiku ohľadne zaradenia Jánošíka do televíznej ankety Najväčší Slovák

04.01.2019 | 13:24
  0
Telerozhlas zverejnil kompletný zoznam 100 najväčších Slovákov 1. januára. O jeho zložení rozhodovali diváci svojimi hlasmi.

Rozhlas a televízia Slovenska sa vyjadril ku kritike podpredsedu SNS a poslanca parlamentu Antona Hrnka, ktorý na sociálnej sieti vyzval šéfa telerozhlasu Jaroslava Rezníka, aby zo zoznamu osobností v TOP 10 v ankete Najväčší Slovák stiahol zbojníka Juraja Jánošíka.

RTVS v stanovisku zaslanom Pravde argumentuje tým, že Jánošík pôsobil v čase, kedy ešte neexistovali súdy v podobe, akú poznáme dnes. „Podľa dostupných informácií sa Jánošík k vražde nepriznal pod ľahkým, ani ťažkým mučením, a odborníci sa zhodujú, že za vraždu bol odsúdený nespravodlivo. Keďže bol súdený inštitúciami, ktoré už neexistujú, jeho oficiálna rehabilitácia či očistenie nie je reálne možné,“ uvádza telerozhlas.

Podľa RTVS ale u Slovákov došlo k symbolickej rehabilitácii Jánošíka. „Dokumentujú to aj stovky povestí, piesní a básní, v ktorých je vyobrazený ako ľudový hrdina. O tom svedčí aj jeho umiestnenie v ankete,“ dodáva verejnoprávny vysielateľ.

Telerozhlas zverejnil kompletný zoznam 100 najväčších Slovákov 1. januára. O jeho zložení rozhodovali diváci svojimi hlasmi. Víťaz sa bude vyberať z osobností, ktoré skončili v ankete na prvých desiatich priečkach. Medzi nimi je aj legendárny zbojník, ktorý bohatým bral a chudobným dával. Poslanec Hrnko s tým nie je spokojný. „Pán Rezník, žiadam vás, aby ste zo zoznamu vylúčili Juraja Jánošíka, ktorý bol riadnym súdom odsúdený aj za vraždu domanižského farára a nikdy nebol rehabilitovaný! Pravidlá by sa mali dodržiavať. Ináč je všetko fraška,“ napísal Hrnko na sociálnej sieti.

Reagoval tak na to, že RTVS na jeseň narýchlo menila štatút súťaže po tom, čo sa na ňu zosypala ostrá kritika za propagačný šot k tejto ankete, do ktorého zaradila prezidenta Slovenského štátu Jozefa Tisa. Ten kolaboroval s nacistickým Nemeckom a po vojne bol popravený za vlastizradu. Po novom tak nemohli byť nominovaní ľudia právoplatne odsúdení za vojnové zločiny, zločiny proti ľudskosti či vlastizradu a ktorí neboli rehabilitovaní. Hoci je pravda, že Jánošík bol za vraždu skutočne odsúdený, no pri tomto čine vôbec nemusel byť. Kňaz bol totiž obeťou jeho družiny, nie samotného Jánošíka.

Zdroj: pravda.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti