Rozpustenie ĽSNS je v rozopre s právnou logikou, vyhlásil bývalý sudca Radačovský

22.03.2019 | 09:44
  4
Najvyšší súd bude v apríli rozhodovať o rozpustení Kotlebovej ĽSNS. Miroslav Radačovský sa ako sudca zaoberal sporom medzi zubárom Jánom Francom a prezidentom Andrejom Kiskom a v tejto súvislosti reagoval na sociálnej sieti.

Najvyšší súd SR by mal o žalobe Generálnej prokuratúry SR na rozpustenie politickej strany ĽSNS rozhodovať 9. 4. 2019 v podstate z toho dôvodu, že táto strana je protiústavná.



Bolo mi doručených viacero správ, ale aj telefonátov, aby som k danej veci vyjadril svoj právny názor.

Vážení priatelia, je vylúčené, a v rozpore s akoukoľvek právnou logikou, aby správny senát NS SR akceptoval žalobu GP SR na rozpustenie ĽSNS. Nebudem sa zaoberať právnym rozborom danej veci, zákonom o politických stranách a podobne. Pre lepšie pochopenie svoj názor na danú vec vysvetlím stručne, jednoduchým, všetkým zrozumiteľným spôsobom.

Vie si vôbec niekto rozumný čo len predstaviť, aby niekto rozpustil akúkoľvek parlamentnú politickú stranu alebo hnutie s konštatovaním, že jej činnosť alebo jej stanovy sú protiústavné? Za takejto situácie by museli byť potom anulované všetky rozhodnutia, zákony a podobne, na ktorých hlasovaní sa takáto strana zúčastnila. Museli by byť anulované všetky rozhodnutia parlamentných výborov, na ktorých rokovaniach sa poslanci takejto strany zúčastnili. Vie si niekto predstaviť, aby sa konštatovalo, že na prezidentských voľbách sa zúčastnila strana, ktorá je protiústavná? Nutne by to muselo mať za následok anulovanie prezidentských volieb.

Som bývalý sudca so 40-ročnou praxou. Som viac ako presvedčený, že sudcovia správneho kolégia Najvyššieho súdu SR by nikdy takýto rozsudok nemohli vyhlásiť. Nech má na sudcov názor každý, aký chce. Ja bezvýhradne verím sudcom NS SR, verím v ich profesionalitu a nestrannosť.

Vážení priatelia, aj mne ako sudcovi v pojednávaní v známej pozemkovej kauze nie všetci verili. Množstvo ľudí bolo presvedčených, že bohatí a vplyvní nemôžu byť na súde neúspešní. Bolo mi vyhrážané smrťou a podobne. Rozhodol som však tak, ako som rozhodol. Nebolo to z mojej strany žiadne hrdinstvo, žiadna odvaha, bolo to rozhodnutie sudcu SR. Vyslúžil som si za to nie malé ataky, dehonestovanie svojej osoby, počnúc Denníkom N a končiac neviem kým. Avšak spravodlivý rozsudok je tu, je právoplatný a ja žijem. Verme všetci sudcom Najvyššieho súdu SR, verme, že rozsudok bude spravodlivý, nech by sa týkal akejkoľvek politickej strany.

Poznámka IV: - JUDr. Miroslav Radačovský je nestraníckym kandidátom ĽSNS v tohtoročných voľbách do Európskeho parlamentu (EP).

Zdroj: Facebook


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti