Riziko nákazy je u vás doma!, uviedol smrteľne vážne Krajniak. Minister práce chce kvôli Covidu zakázať rodinám stretávať sa a straší lockdownom

11.10.2020 | 13:44
  17
Koronašialenstvo a koronadivadlo dosiahlo nový vrchol. Minister práce a sociálnych vecí Milan Krajniak (Sme Rodina) ho predviedol na sociálnej sieti.

POZOR: DÔLEŽITÉ UPOZORNENIE

Viete, kde je aktuálne na Slovensku najväčšie riziko nákazy koronavírusom? Nie, nie sú to už svadby, nie je to ani kontakt s niekým, kto prišiel zo zahraničia. Nie sú to ani školy, MHD, obchody, kultúrne alebo športové podujatia... Tak aká je správna odpoveď? Kde je riziko nákazy najväčšie?

U VÁS DOMA

Najväčšia pravdepodobnosť je, že vás nakazia vaši najbližší. Najviac prenosov vírusu je na Slovensku momentálne medzi najbližšími.

Aké je riešenie? Čítankové riešenie je, že obmedzíme rizikové kontakty. Ale môžeme nariadiť, aby nikto z nás nechodil domov a aby sme sa nestretávali ani s najbližšími, ktorí s nami nežijú v spoločnej domácnosti? To nejde.

Momentálne je na Slovensku približne 200 TISÍC POZITÍVNYCH ĽUDÍ

- evidovaných testovaných pozitívnych je 20 tisíc, ale odhadovaný koeficient je dnes minimálne 10. Zjednodušene povedané, každý 25 človek, ktorého stretnete, je pozitívny. Lenže našich najbližších stretávame najčastejšie. Pravdepodobnosť nákazy je preto medzi najbližšími najvyššia.

Čo s tým? Musíme znížiť mobilitu. Musíme obmedziť akejkoľvek stretávanie sa s inými, ktoré nie je nevyhnutné.

Zjednodušene povedané - iba najbližší a práca, pre najmenších škola. Okrem toho iba VÝNIMOČNE

iné kontakty - lekár, človek v núdzi, ktorý potrebuje pomôcť... Najlepšie by bolo maximálne 6 kontaktov za týždeň okrem práce a najbližších.

Samozrejme, kontaktom mám na mysli stretnutie dlhšie ako 15 minút, pri ktorom sa rozprávame a sme bližšie ako 2 metre. Nemám na mysli obchody alebo MHD.

Česko je na tom momentálne najhoršie v Európe. Hrozí im kolaps. Hrozí im do pár týždňov BERGAMO

My sme 10-14 dní za nimi. Krivka nám rastie ešte strmšie ako u nich. Ak sa chceme vyhnúť tomuto scenáru, máme iba dve možnosti: to, o čom rokujeme dnes. Alebo to, čomu sme sa na jar vyhli. To, čo zažili Taliani, Francúzi, Španieli, ktorí 2 mesiace nemohli vyjsť z domu. Tá druhá možnosť je LOCKDOWN.

To, čo sme u nás mali na jar, to nebol lockdown. To boli výrazne obmedzenia, ale každý z nás mohol vychádzať z domu. Taliani, Španieli, Francúzi nemohli. Ak sa chceme tomuto vyhnúť, musíme dnes prijať opatrenia, ktoré krivku počtu nakazených ohnú. Lebo momentálne ide strmo hore. Takýmto tempom máme do mesiaca preplnené nemocnice a dalších ľudí budú v sanitkách otáčať naspäť domov. A toto ja teda nechcem zažiť.

My dnes neriešime, čo máme obmedziť. My dnes riešime, čo najnutnejšie NIE a všetko ostatné ÁNO.

Ak dnes nebudeme dostatočne obmedzujúci, aj keď to bude nepríjemné, tak ďalšia možnosť je ZÁKAZ VYCHÁDZANIA s výnimkami.

Čo je lepšie - OBMEDZIŤ STRETÁVANIE SA s výnimkami alebo ZÁKAZ VYCHÁDZANIA s výnimkami?

Ja som za SLOBODU POHYBU a OBMEDZENIE STRETÁVANIA SA. Ak vám bude niekto hovoriť niečo iné, že veď pri takej alebo onakej činnosti je pravdepodobnosť nákazy nízka, tak načo ju obmedzovať, tak mu pripomeňte číslo 25.

Už dnes je každý 25 na Slovensku nakazený. Čím viac kontaktov, čím viac cestovania za aktivitami, tým väčšia pravdepodobnosť, že tú koronu donesie niekto domov a nakazí vás. Čím viac aktivít, tým väčšia mobilita, tým väčšia pravdepodobnosť...

V prvej vlne som bol vo vyjadreniach zdržanlivý, ale v druhej vlne už nebudem. Nebudem sa ticho pozerať na to, ako niekto zneužíva vaše prirodzené znechutenie nad obmedzeniami. A bude vám podsúvať - to robia iba preto, že vám chcú robiť zle, veď sa to dá robiť inak... Takíto ľudia klamú. Všade vo svete, kde to skúsili inak, dopadli zle. Ekonomike nepomohli, iba mali oveľa viac mŕtvych!

Viem veľmi dobre, že kvôli tomu, čo vám teraz píšem, nebudem veľmi populárny. Ale aspoň nie som pokrytec. Nie je iné riešenie: buď obmedzovanie stretávania sa alebo obmedzovanie pohybu. Ja som za slobodu pohybu a obmedzenie stretávania sa. Čím skôr obmedzíme vlastnú mobilitu a stretávanie sa, tým skôr budeme môcť “otvoriť”.

Nie som šťastný z obmedzení, ale som si istý, že ak ich teraz neurobíme, budeme mať o týždeň-dva iba jedinú možnosť: totálny lockdown. Musíme urobiť všetko preto, aby sme sa tomu vyhli.

DRŽME SA! MOR HU KORONU!

Zdroj: Facebook Milan Krajniak


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti