Rezník reagoval na situáciu v RTVS: Niekto ako keby sa snažil vrážať klin medzi vedenie a redaktorov

04.05.2018 | 16:35
  0
Vo verejnoprávnom médiu sa podľa vedenia RTVS pracuje slobodne.

Na situáciu v RTVS reagovalo vedenie telerozhlasu na tlačovej konferencii na tému „RTVS je slobodná a verejnoprávna“. Vystúpili na nej generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník, riaditeľ Sekcie programových služieb SRo Michal Dzurjanin, riaditeľ Sekcie spravodajstva a publicistiky Vahram Chuguryan, vedúca Odboru televízneho spravodajstva a aktuálnej publicistiky Hana Lyons a vedúca Odboru rozhlasového spravodajstva a aktuálnej publicistiky Petra Stano Maťašovská.

Generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník na tlačovej konferencii vyhlásil, že si pripadá "ako vo filme Vrtieť psom." Podľa Rezníka niekto "ako keby veľmi intenzívne a aktívne vrážal klin medzi vedenie RTVS a našich redaktorov."

Podľa vedenia verejnoprávneho média je RTVS "slobodná a verejnoprávna inštitúcia." Rezník označil informácie z prostredia spravodajstva, ktoré boli medializované za "vyfabulované útoky". 

Odsúdili list novinárov

Vedenie RTVS na tlačovej konferencie zároveň odsúdilo list, ktorý podpísalo vyše 160 novinárov na podporu redaktorov RTVS. "Dovoľte mi, aby som vás informoval, že som si s počudovaním prečítal obvinenia vo výzve novinárov, ktoré odmietame v celom rozsahu. Je nám ľúto, že sa vo výzve spája tragická smrť Jána Kuciaka a jeho snúbenice so situáciou v RTVS," skonštatoval Rezník.

"Dôrazne odmietam tvrdenia o normalizácii a spochybňovanie morálneho kreditu manažmentu," dodal generálny riaditeľ RTVS, ktorý sa ohradil aj voči tvrdeniam o pretláčaní konšpirácií do vysielania. 

RTVS musí slúžiť celej verejnosti

Vedenie je podľa Rezníka znepokojené tým, "že takúto výzvu spísali a podpísali práve predstavitelia mediálnej obce, pre ktorých by mali byť objektivita, profesionalita a nadhľad samozrejmosťou."

Generálny riaditeľ zároveň vyhlásil, že RTVS musí plniť službu celej verejnosti a dávať primeraný priestor všetkým svetonázorovým prúdom, ktoré neobmedzujú ľudské práva a slobody. Vedenie nie je "nepriateľom redaktorov ani nikoho iného."

List podpory od ďalších zamestnancov RTVS

Michal Dzurjanin sa vyjadril sa k podpornému listu z ostatných spravodajských sekcií: „Je potešujúce, že redaktori podporujú kolegov z iných redakcií. Skôr ma však prekvapilo, že niektorí majú čas a chuť na zbieranie podpisov.“

Povedal, že ak by mali čas a chuť, vedeli by zozbierať rovnako podpisy. „Mám pochopenie pre kolegov, ktorí to podpísali pod vplyvom hystérie, ktorú vyvolali niektoré médiá.“

Redaktor má mať názor

Vahram Chuguryan citoval zo zákona o RTVS, ktorý ukladá poskytovať neskreslené, vyvážené a overené informácie a tiež zo štatútu RTVS, z ktorého vyplývajú aj určité etické princípy. „Je absolútne legitímnym právom redaktora mať názor a postoj a ja sám to priam vyžadujem od redaktorov,“ uviedol.

Je však nežiadúce, ak sa tento názor snaží vnášať do reportáže, na ktorej pracuje. Vo verejnoprávnom médiu nemajú redaktori až takú slobodu na vyjadrovanie svojich postojov. „Divák nesme cítiť, aký názor má redaktor,“ zdôraznil. „Nepočúva sa mi veľmi dobre, že sme boli obvinení z cenzúry a normalizácie a nemá to žiadnu argumentačnú váhu,“ uviedol rovnako ako Rezník.

Chcú mediátorov

"Ubezpečujem vás, že žiadne čistky, žiadna cenzúra, žiadna normalizácia v RTVS nehrozí," uzavrel Rezník. 

Jaroslav Rezník uviedol že začínajú interne intenzívnejšie komunikovať. Plánujú požiadať niektorých zamestnancov, aby prijali funkciu mediátorov. „Som presvedčený, že v priebehu pár dní dôjde k upokojeniu situácie,“ uviedol Rezník.

Hovorili o redaktoroch

Vedenie sa vyjadrilo aj k prepusteniu štyroch externých redaktorov spravodajstva, ktorí podpísali otvorený list kritizujúci súčasnú situáciu vo verejnoprávnom médiu. Vedúca televízneho spravodajstva Hana Lyons poprela, že by bol dôvodom práve ich podpis pod listom.

Konkrétne dôvody však špecifikovať nechcela, podľa jej slov ich vysvetlili samotným redaktorom. „Nebudem sa doťahovať, či to dobre pochopili, alebo či som to povedala inak. Dôvody sme si povedali navzájom, spätnú väzbu dostali,“ povedala Lyons.

S odbormi budú rokovať

Rezník vyhlásil, že budú rokovať so spravodajskými odbormi, ktoré včera zverejnili svoje požiadavky. "To čo je kľučové, je to, že redaktori pracujú slobodne a bez nátlaku. To čo ma neteší, je, že tam je napísané, že pracujú v nepriateľskej atmosfére, ale to si vydebatujeme interne v RTVS."

Na list od odborov budú v zákonnej lehote 15 dní reagovať a rokovať. "Budeme sa rozprávať komplexne o všetkých požiadavkách a nebolo by korektné, aby som to najprv hovoril vám."

Reakcia Kovačič Hanzelovej

Na tlačovú besedu vedenia reagovala na sociálnej sieti aj redaktorka Zuzana Kovačič Hanzelová. Tá napísala, že ona dnes navrhla vedeniu využitie mediátorov na utíšenie konfliktu. Nimi však podľa Kovačič Hanzelovej nemali byť zamestnanci, ale externá firma. Ona navrhovala PDCS.

"Prosila som, aby kým si nesadneme za stôl a nezačneme rokovať, prestalo osočovanie v médiách celého spravodajského tímu. Namiesto toho si vedenie RTVS sadlo dnes na tlačovú besedu a hovorilo niekoľko klamstiev a poloprávd," dodala redaktorka, ktorá sa v RTVS rozhodla založiť spravodajské odbory.

Zdroj: strategie.hnonline.sk

 

 

 

 


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti