Registrácia na hraniciach a povinný PCR test pre nezaočkovaných ľudí je zákerný, neférový ťah a ďalší druh diskriminácie. Takto sem delta variant zavlečú zaočkovaní

23.06.2021 | 11:31
  6
Zaočkovaní budú rovnakými nosičmi, ako aj ľudia, ktorým imunita bude covidu hravo odolávať, no nebudú mať symptómy, píše vo svojom príspevku spisovateľ Pavel Hirax Baričák.

Ak sa pandemická situácia zhorší (dorazí k nám delta variant), krízový štáb uvažuje prejsť s cestovateľským semaforom, kde každý, kto sa bude vracať zo zahraničia, bez ohľadu na to z akej krajiny, a bude zaočkovaný, tak sa "len" zaregistruje cez e-hranicu, aby o ňom štát vedel. Test ani karanténa od neho vyžadované ale nebudú. Neozaočkovaní sa budú taktiež registrovať v e-hranici, v rámci, ktorej už budú musieť mať zadanú aj požiadavku na PCR test. Po návrate pôjdu do karantény a na piaty alebo ôsmy deň absolvujú PCR test. Deň určí nariadenie Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ).

Považujem tento krok za ďalší druh diskriminácie ľudí, ktorí sa z dajakého dôvodu nerozhodli dať ešte zaočkovať ("lotéria", "peňažné príspevky" - čo sa bude ešte skloňovať a rozdeľovať ľud?), lebo kto si zo zamestnaných dovolí predĺžiť dovolenku o 5 či 8 dní? Zákerný a neférový ťah, kde si takýto človek ani nemôže teraz naplánovať dovolenku napríklad ani do Maďarska...

A považujem toto možné pravidlo v praxi aj za nezodpovedné, lebo ešte neexistujú štatistiky ani štúdie, na koľko bude uskutočnená terajšia prvá skúšobná vakcinácia odolávať novým mutáciám, koľko vakcinovaných ľudí ochorie a aký vážny budú mať priebeh. Prajem si, nech sú to mizivé čísla... A to už nehovorím o tom, že len teraz sa zbierajú dáta, aké druhotné negatívne reakcie vakcíny vyvolávajú, aká je pri nich smrtnosť a aké typy ľudí (vek, pohlavie, zdravotné problémy...) môžu byť na ten či onen druh vakcíny citliví.

No jedno je isté - zaočkovaní budú rovnakými nosičmi, ako aj ľudia, ktorým imunita bude covidu hravo odolávať, no nebudú mať symptómy. Takto sem teda delta variant poľahky zavlečú zaočkovaní (raz sem ten variant aj tak príde, ale pokoj, ustojíme aj ten). Ako teda môže krízový štát navrhovať takúto ohrozujúcu vec pre celý národ len z dôvodu "motivovať" ľudí dať sa ešte zaočkovať? Kto sa chcel dať, už sa dal, mal veškeré možnosti, celé toto trápenie koňa, delenie rodín, rozdeľovanie ľudí na zodpovedných a nezodpovedných je podľa mňa ďalší chorý tlak na psychiku národa.

Konflikt narastá. Tí, ktorí veria vo vakcináciu a rovnako aj tí, ktorí očkovanie odmietajú, sa ešte viac radikalizujú a utvrdzujú v tom, že ich postoj je správny a že ho netreba zmeniť. Toto je aj následok, akým štáb pôsobí na verejnosť. Stratégia je nevhodná, agresívna, lišiacky prehľadná a vedie len a len k deštruktívnej polarizácii ľudí. Preto prosím, aby daní vodcovia precitli a ak chcú percento zaočkovaných zvýšiť, začali pristupovať k ľuďom s rešpektom a úctou a prišli s inou kampaňou.

Zdroj: Facebook Pavel "Hirax" Baričák


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti