Referendum a právny punk Márie Kolíkovej

04.05.2021 | 10:29
  9
Vyjadrenia ministerky spravodlivosti vyvolávajú rôzne otázky. Odpovede sa však snaží dať málokto, pričom Mária Kolíková iba vyjadrenia, ktoré je možné považovať za formu nátlaku na budúce rozhodnutie Ústavného súdu SR.

Tak sa nám tu rozmohlo komentovanie práva občanov na referendum. Tragédiou doby je, že sa vyjadruje ministerka spravodlivosti. Mária Kolíková sa delí s verejnosťou o svoje názory už dlhší čas a čo slovo, to perla. Jej (ne)udržatelnosť vo vláde je jasná každému, okrem prezidentky, ktorá ju 1. apríla 2021 vymenovala do tejto pozície. A to dokonca druhýkrát! Zuzana Čaputová dokonca povedala o Márii Kolíkovej niečo v tom z mysle, že ide o jedného z najlepšie pracujúceho člena vlády.

Pani Kolíková sa snaží tváriť, že nezodpovedá snáď za nič. Ani za smrť generála Lučanského, ani za spackanú reformu súdnictva, ktorú predložila a ktorú kritizuje azda každý, komu záleží na materiálnom právnom štáte. Ústavní právnici sa chytajú za hlavu z jej vyjadrení o ústavnom súde a jeho funkcii v materiálnom právnom štáte. Avšak vrchol právneho oportunizmu prejavila, keď vyjadrila „právny názor“ na referendovú otázku týkajúcu sa predčasných volieb. Bez ohľadu na to, že referendum

  1. je prejav suverenity ľudu a jeho vôle a
  2. jeho výsledok je pre ústavných činiteľov záväzný, 

Mária Kolíková v pozícii ministerky spravodlivosti nemá čo hovoriť, ako si želá, aby Ústavný súd SR rozhodol! Každé jej vyjadrenie je možné považovať za nátlak na sudcov a za pokus o ovplyvňovanie nezávislosti súdu. Ak by bola právnou autoritou, čo nie je, mohla by sa vyjadrovať. No rada by som sa jej opýtala jednu vec:

Pani ministerka, som váš zamestnávateľ, platím vás, takže som! Naozaj vás mám tolerovať na dobre platenom mieste len pre to, lebo ste len akože slobodne vyjadrili svoj názor?! Ak zamestnávatelia, teda občania, nie sú spokojní s prácou svojich volených či menovaných zástupcov, majú právo, a z hľadiska chodu štátu aj povinnosť, vás zbaviť zodpovednosti, keď ste na ňu nedorástli! Ani vy, ani vaši spolustraníci ignorujúci svoje svedomie a presvedčenie v strane Za ľudí, ani vaši takzvaní koaliční partneri! Poslanci vás a vašich kolegov vo vláde majú kontrolovať! A nie stláčať na povel gombík, ktorý im ukážete. To vie aj cvičená opica, tak sa netvárte, že poslancov považujete za tento druh živočícha! Vycvičeného a poslušného! Majú hlasovať podľa svojho svedomia a presvedčenia, ako im káže Ústava SR, ktorú vy svojim každým vyjadrením pošliapavate.

Ak ľud rozhodne a zbaví vás funkcie, máte to s pokorou prijať a odísť!

Autor: Mgr. Judita Laššáková


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti