Rakúsky kancelár: Schéma na prerozdeľovanie utečencov je nefunkčná

30.01.2018 | 18:28
  0
Sebastian Kurz to vyhlásil po stretnutí s maďarským premiérom.

Systém prerozdeľovania utečencov v Európskej únii je nefunkčný, ilegálnu migráciu treba zastaviť, povedal v utorok vo Viedni rakúsky spolkový kancelár Sebastian Kurz po pracovnom stretnutí s predsedom maďarskej vlády Viktorom Orbánom.

Podľa agentúry MTI rakúsky kancelár zdôraznil, že Rakúsko a Maďarsko idú rovnakým smerom - cestou ochrany vonkajších hraníc Únie. Kurz podotkol, že jeho krajina chce zohrať úlohu mosta. Poznamenal, že v súvislosti s prisťahovalectvom treba zriadiť nový systém, pričom členské krajiny musia rozhodnúť o tom, koho chcú prijať.

"Schengenský systém treba zachovať a posilniť, zrušenie vnútorných hraníc je podstatným základom fungovania EÚ," povedal rakúsky politik, podľa ktorého Schengen môže fungovať iba v prípade, ak sú vonkajšie hranice usporiadané. Dodal, že Rakúsko chce v tejto otázke spolupracovať s Maďarskom.

Podľa Orbána je potrebné chrániť budúcnosť Európy, ktorú najviac ohrozuje sťahovanie národov - migrácia. "Máme kresťanskú kultúru, spôsob života, ktorý chceme zachovať. Táto identita je dôležitá, preto musíme zachovať kresťanské základy," povedal maďarský premiér, ktorý odmietol vnútorné hraničné kontroly, ale takisto zdôraznil nutnosť ochrany vonkajších hraníc.

Orbán požiadal Kurza, aby v záležitosti úpravy rodinných prídavkov v Rakúsku posudzovali Maďarov pracujúcich v Rakúsku férovým spôsobom. Zdôraznil, že úlohou Európskej komisie je dozerať na ochranu dohôd. "Komisia musí zasiahnuť, ak niečo protirečí základnej zmluve. Brusel si koná svoju povinnosť. V tejto záležitosti bude rozhodnutie na úrovni EÚ, ktoré mi zoberieme na vedomie," povedal maďarský premiér.

Politici sa nezhodli v otázke rozširovania atómovej elektrárne v juhomaďarskom Paksi. Orbán zdôraznil, že Maďarsko urobí všetko pre to, aby rozdielne názory na jadrovú energiu nepokazili dvojstranné maďarsko-rakúske vzťahy. "Investícia Paks II nie je rakúsko-maďarskou záležitosťou, ale európskou, na ktorú hľadajú riešenie na európskych právnych fórach," dodal.

Rakúska spolková vláda 22. januára oznámila, že rozhodnutie Európskej komisie, ktoré dalo zelenú rozšíreniu jadrovej elektrárne v Paksi, napadne súdnou cestou. Hlavným dôvodom pokusu o vyhlásenie neplatnosti rozhodnutia EK je jej konštatovanie, že subvencovanie výstavby dvoch nových reaktorov v Paksi, ktoré by mali nahradiť štyri z 80. rokov minulého storočia, nie je dôvodom na znepokojenie. Viedeň chce právnicky spochybniť, že podpora takéhoto charakteru slúži spoločným záujmom, pretože iba v takom prípade by dotovanie jadrovej energetiky bolo prípustné.

Pred úradom kancelára čakala predsedu maďarskej vlády skupinka aktivistov mimovládnej organizácie ochrancov životného prostredia Greenpeace, ktorí žiadali zastavenie projektu Paks II.

Zdroj: hnonline.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti